HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Openbare Les HvA-lector De Veranderingsbekwame Leraar

Persbericht
18 november 2004

Openbare Les HvA-lector drs. Marco Snoek
'Van veranderd worden naar zelf veranderen'

'Natuurlijk leren', het 'nieuwe leren' of andere onderwijsvernieuwingen zijn niet alleen een zaak van schooldirecties, maar ook van leraren zelf. Onderwijsvormen veranderen voortdurend en onderwijsverandering moet daarom vooral een proces zijn van leraren, betoogt lector drs. Marco Snoek. Op 25 november a.s. spreekt drs. Marco Snoek zijn Openbare Les uit onder de titel 'Van veranderd worden naar zelf veranderen'. Daarin gaat hij nader in op het belang adequaat om te kunnen gaan met veranderingen in het onderwijs.

Er lijkt een nieuwe wind te waaien door het onderwijs. Er ontstaan meer en meer initiatieven tot onderwijsvernieuwing die uitgaan van 'het nieuwe leren' of 'natuurlijk leren', en een groot aantal scholen is op zoek naar nieuwe onderwijsvormen zonder huiswerk, lesroosters, boeken of toetsen. In scholingsprogramma's voor schoolmanagers wordt veel aandacht besteed aan het thema verandermanagement, met als centrale vragen: Hoe kan een schoolhoofd ervoor zorgen dat veranderingen daadwerkelijk in een school worden geïmplementeerd? En hoe kan hij omgaan met weerstand tegen veranderprocessen? De nadruk ligt daarbij op de rol van de schoolleider, maar niet op die van de leraar. Ook in scholingsprogramma's van leraren zelf en lerarenopleidingen is er weinig aandacht voor hun veranderingsbekwaamheid.

Drs. Marco Snoek, lector De Veranderingsbekwame Leraar aan de Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vraagt in zijn Openbare Les aandacht voor 'leren veranderen'; een bekwaamheid van leraren die zowel op scholen als tijdens lerarenopleidingen meer moet worden ontwikkeld. Leren veranderen stelt eisen aan de leeromgeving van leraren en onderwijsveranderingen zouden moeten worden opgezet als een collectief leerproces van collega's.

Op 25 november 2004 om 16.00 uur zal drs. Marco Snoek zijn Openbare Les uitspreken in het Auditorium van gebouw Leeuwenburg van de HvA, Weesperzijde 190 (achter het Amstelstation) te Amsterdam. U kunt deze Openbare Les bijwonen door u aan te melden via e-mail bij dhr. W. Bouw (w.bouw@uva.nl) of via website
www.hva.nl/lectoraten/lessen.


---

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met HvA Persvoorlichting, Jiska Schoneveld (020-570 2569), e-mail: j.schoneveld@hva.nl.

18 nov 04 18:12