J.M. MEULENHOFF BV

Zusters uit Suriname: debat en tentoonstelling Museon

Vanaf 26 november 2004 is in het Haagse Museon de expositie 'Zusters uit Suriname' te zien. De tentoonstelling gaat over de honderden Surinaamse meisjes die eind jaren vijftig naar Nederland vertrokken om hier verpleegster te worden. De expositie is te zien tot en met 20 februari 2005. Op 25 november debatteren onder anderen Agnes Kant (SP), Tim de Jong (AbvaKabo) en Suze Holband (Vakbond Verpleegkundigen in Suriname) over heikele punten rond het werven verpleegkundigen in het buitenland.

TENTOONSTELLING
'Kom over en help ons', Met deze oproep werden, vanwege het personeelstekort in de ziekenhuizen, in de jaren vijftig honderden jonge Surinaamse meisjes naar Nederland gelokt. Bijna een halve eeuw later zijn de verpleegsters van toen opgespoord. Hun verhalen staan centraal in deze tentoonstelling. De vrouwen vertellen over hun motieven om te vertrekken uit Suriname en hun ontvangst in het nog zo witte Nederland. Over de nachtdiensten, hun liefde voor de patiënten, hun afkeer van rabarber, hun stiekeme feestjes en zelfbereide maaltijden op de zusterkamer. En over de eeuwig terugkerende vraag: blijven of teruggaan?

Met foto's, reisdocumenten en plakboeken wordt de geschiedenis van de Surinaamse verpleegsters tot leven gebracht. Luister naar de liedjes van hun idool Harry Belafonte en zie hoe de kaptafel, de kleding en de met het eerst verdiende geld gekochte radio de tentoonstelling de kleur en sfeer geven van de jaren vijftig, waarin zich de belevenissen van deze jonge vrouwen afspeelden. Bewonder het model van de Cottica, de boot 10) waarmee veel Surinamers de overtocht naar Nederland maakten. En bekijk de gefilmde portretten die André van der Hout van drie van de verpleegsters maakte.

DEBAT
Op 25 november a.s. vindt tussen 15.00 en 16.30 uur een debat plaats in de aula van het Museon over de immigratie van buitenlandse verpleegkundigen. Het is een onderwerp dat al zo'n 50 jaar actueel is. Net als in de naoorlogse periode stellen beleidsmakers en politici zich nog altijd de vraag of het verantwoord is tekorten in de gezondheidszorg op te lossen door mensen te werven uit landen waar zij zelf nodig zijn. Tegelijkertijd leeft de angst dat de Nederlandse arbeidsmarkt wordt overspoeld door buitenlandse verpleegkundigen. Onder leiding van Astrid Feiter (hoofdredacteur Sis) debatteren Agnes Kant (Tweede-Kamerlid SP), Tim de Jong (Landelijk onderhandelaar ABVOKABO), Sabine Kraus (beleidsmedewerker migratiebeleid E-quality) en Suze Holband (voorzitter Vakbond voor Verpleegkundigen in Suriname) over de rol van migratie in de gezondheidszorg. Als inleiding op de discussie zal een historische terugblik worden gegeven door Annemarie Cottaar (Universiteit van Amsterdam) en Tessel de Lange (Radboud Universiteit Nijmegen). Het debat is gratis toegankelijk. Reserveringen: Instituut voor Verborgen Kennis, 070-3460550 of info@verborgenkennis.nl.

Bijzonder uitgebreide informatie geeft het boek 'Zusters uit Suriname' van Annemarie Cottaar (15,95 euro) uitgegeven door Meulenhoff, Amsterdam. Zusters uit Suriname is de rijk geïllustreerde geschiedenis van een zelfbewuste generatie. De vrouwen vertellen openhartig over hun leven aan beide zijden van de oceaan.

INFORMATIE VOOR DE PERS
Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie en beeldmateriaal wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 07-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl) of tel. 070-3381432 (e-mail: jverhoeff@museon.nl).

Voor meer informatie over het boek Zusters uit Suriname of interviewaanvragen met de auteur Annemarie Cottaar: Xander Stroo, publiciteit uitgeverij J.M. Meulenhoff, tel. 020 55 33 550 xander.stroo@meulenhoff.nl

De foto 'Verjaardagsfeest in het Bergweg-ziekenhuis in Rotterdam, 25 mei 1958' is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden beschikbaar via ANP fotonet en de digitale beeldbank van het ANP.

22 nov 04 15:31