Amsterdam RAI

Datum: 23 november 2004

Fysieke en sociale veiligheid centraal tijdens veiligheid & hulpverlening 2004

Amsterdam RAI staat van 25 tot en met 27 november in het teken van fysieke en sociale veiligheid in de openbare ruimte tijdens de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004. Actuele informatie, een uitgebreid congresprogramma, praktijkgerichte oplossingen en demonstraties vormen de voornaamste ingrediënten van het evenement, dat op donderdag 25 november wordt geopend door minister J.W. Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004 brengt de hele veiligheidsketen in kaart. Het evenement richt zich onder meer op vakmensen uit sectoren als politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening, particuliere beveiliging, douane, marechaussee en gemeenten.

Tijdens de vakbeurs worden door ongeveer 100 exposanten oplossingen en innovaties geëxposeerd die de verschillende disciplines ondersteunen bij pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg. Speciale aandacht is er ook voor multidisciplinaire samenwerking, zonder de specialismen van politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen uit het oog te verliezen.

Demonstraties en presentaties

Het expositiegedeelte van Veiligheid & Hulpverlening 2004 wordt aangevuld met live demonstraties en presentaties.


* In het Action Centre in de Hollandhal worden dagelijks demonstraties en presentaties gehouden door het Nederlandse Rode Kruis en Reddingsbrigades Nederland, Lumidee Headset Company B.V., Celam Professional B.V. ,TBM Technisch Bureau H.A. Muller B.V., Nederlandse Politie Sportbond en Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom B.V. (VVCR).


* Op het Voertuigenplein in het hart van de beurs worden verschillende voertuigen van hulpverlenende instanties, zoals politie, brandweer en ambulance tentoongesteld.

Congresprogramma

Naast praktische toepassingen kent Veiligheid & Hulpverlening 2004 ook een uitgebreid congres-programma. Dit wordt samengesteld in nauwe samenwerking met onder meer de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding (NVBR), het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) en het Ministerie van BZK.

Een greep uit de congressen tijdens Veiligheid & Hulpverlening:

Symposium 'Zelfredzaamheid bij rampen en zware ongevallen'

Op vrijdag 26 november wordt vanaf 13.00 uur tijdens het symposium 'Zelfredzaamheid bij rampen en zware ongevallen' onder meer ingegaan op een onderzoek dat het COT samen met de Regionale Brandweer Amsterdam e.o. heeft uitgevoerd naar de wijze waarop de overheid de burger kan betrekken bij rampenbestrijding. De publicatie 'Zelfredzaamheid bij rampen en zware ongevallen', waarin de bevindingen van dit onderzoek zijn opgeschreven, wordt tijdens het symposium uitgereikt aan de heer H. Geveke, directeur crisisbeheersing bij het Ministerie van BZK.

Indien u meer informatie wilt of het symposium wilt bijwonen, kunt u zich telefonisch melden bij het secretariaat van het COT, Lydia van Rijswijk, telefoon 070-3122020 of schriftelijk via cot@cot.nl.

Congres 'Lokaal cannabisbeleid'

Het kabinet heeft een strenger cannabisbeleid aangekondigd, maar lijkt voorbij te gaan aan de bezwaren van uitvoerenden, zoals de gemeenten. Het congres 'Lokaal cannabisbeleid', georganiseerd door Elsevier Overheid, geeft op vrijdag 26 november antwoorden op cruciale vragen. Is lokaal cannabisbeleid nog wel mogelijk? En leidt strikte handhaving niet juist tot minder grip op de lokale problematiek? Tegelijkertijd worden tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU voorbereidingen getroffen voor een nieuw Europees drugsbeleid. Hoe groot zijn de internationale beperkingen voor ons cannabisbeleid en hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst?

Indien u meer informatie wilt of het congres wilt bijwonen, kunt u zich telefonisch melden bij het secretariaat van Elsevier Overheid, telefoon (070) 441 51 73, fax (070) 441 59 16 of e-mail overheid@reedbusiness.nl.

Minister Remkes op openingscongres

Minister J.W. Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft op donderdag 25 november het startsein voor de vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening 2004. De opening vindt om 11.00 uur plaats in de Forumzaal van het RAI Congrescentrum. Voorafgaand aan de opening zal minister Remkes om 10.30 uur een rondje over de beursvloer maken. Na afloop is de minister aanwezig bij een regiobijeenkomst, georganiseerd door het Ministerie van BZK.

Het programma van het openingscongres ziet er als volgt uit:

10.30 - 11.00 uur Ontvangst in Forum Lounge van Amsterdam RAI

11.00 - 11.05 uur Opening door dagvoorzitter H.F. Dijkstal

11.05 - 11.15 uur Regiobijeenkomst en tevens opening van de beurs Veiligheid & Hulpverlening 2004 door minister J.W. Remkes

11.25 - 12.00 uur Paneldiscussie onder leiding van H.F. Dijkstal met o.a. H.W.M. Schoof, directeur-generaal Veiligheid van het Ministerie van BZK, J.I.M. de Goeij, directeur- generaal Volksgezondheid van het Ministerie van VWS en R. de Wijk, bijzonder hoogleraar Strategische studies aan de Universiteit Leiden

Tijdens de paneldiscussie wordt onder meer ingegaan op de bedreigingen en aanslagen van de afgelopen weken èn de gevolgen hiervan voor de bestuurders en hulpverleners. Deze paneldiscussie maakt onderdeel uit van de regiobijeenkomst, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor onder andere het lokale en provinciale bestuur en de leiding van de regionale brandweer, politie en GHOR. Vanaf de lunch is de regiobijeenkomst besloten.

Voor het openingscongres kunt u zich accrediteren in de perskamer van het Hollandcomplex (ingang Europaplein 22). Daar ontvangt u uw persbadge waarmee u tevens de beurs kunt bezoeken.

De vakbeurs Veiligheid & Hulpverlening wordt onder andere gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), het Ministerie van BZK en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

Openingstijden en prijzen

Veiligheid & Hulpverlening 2004 wordt van donderdag 25 tot en met zaterdag 27 november gehouden in de Hollandhal (hal 11) van Amsterdam RAI. Op donderdag 25 en vrijdag 26 november is de beurs open van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 27 november van 10.00 tot 15.00 uur.

Toegang (voor vakbezoekers van 18 jaar en ouder) is gratis met uitnodiging of na voorregistratie, anders bedraagt de toegangsprijs ¤ 25,-.

Persaccreditatie

U heeft toegang tot Veiligheid & Hulpverlening 2004 via de perskamer van het Hollandcomplex (ingang Europaplein 22) op vertoon van uw perslegitimatie.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Press & PR Manager Pim van Houten op telefoonnummer 020-5492225 of met Marijke Kho van de afdeling Press & PR, telefoonnummer 020 - 5493025. Meer informatie en rechtenvrije foto's kunt u ook vinden op www.veiligheid-hulpverlening.nl.

Van: Afdeling Press & PR, Amsterdam RAI, Pim van Houten, tel. 020 - 549 2225