Ministerie van Justitie

Persbericht

Start campagne tegen huiselijk geweld in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Flevoland
24 november 2004

Op donderdag 25 november, de landelijke Dag tegen Huiselijk Geweld, start in vijf regios (Amsterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Flevoland) een voorlichtingscampagne tegen huiselijk geweld: Huiselijk geweld is niet normaal. U bent van harte welkom om bij de lanceringen van deze campagnes aanwezig te zijn.

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in de Nederlandse samenleving. Recent onderzoek toont aan dat zeker een half miljoen mensen slachtoffer zijn (geweest) van een vorm van huiselijk geweld. In de aanpak van huiselijk geweld willen vele gemeenten en regios voorlichtingscampagnes starten om het probleem achter de voordeur vandaan te halen. Het Ministerie van Justitie heeft daarom besloten aan gemeenten een communicatie-toolkit aan te bieden waarmee ze hun eigen campagnes tegen huiselijk geweld kunnen ontwikkelen. Amsterdam, Den Haag, Leiden, Gouda en Flevoland hebben op basis van de kennis uit die toolkit besloten om gezamenlijk de zeer succesvolle campagne van de gemeente Haarlem, ontwikkeld door het bureau ZMO, over te nemen en uit te breiden.

Het doel van de campagne Huiselijk geweld is niet normaal is het doorbreken van het taboe rondom huiselijk geweld en bekendheid geven aan de telefoonnummers van de lokale Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld. De campagne richt zich op alle slachtoffers en plegers van huiselijk geweld, maar ook op de omgeving. In opvallende, aangrijpende beelden wordt getoond dat huiselijk geweld iedereen kan overkomen, welke sekse, leeftijd, culturele achtergrond of seksuele geaardheid je ook hebt.

De campagne wordt op 25 november op verschillende bijeenkomsten door iedere regio afzonderlijk gelanceerd. U bent van harte welkom om bij deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de bijeenkomsten en de contactpersonen.

Amsterdam
Dag Tegen Huiselijk Geweld, 13.30-18.00 uur, Het Werktheater, Oostenburgergracht 75
Opening door Burgemeester Cohen
Aanbieding toolkit huiselijk geweld door Directeur-Generaal mevrouw Mulock Houwer namens Minister Donner van Justitie

Debatten en theateroptredens over bereik allochtone groepen, ouderen, homos/lesbiënnes en jongeren
Lancering campagne door wethouder Belliot, hoofdofficier van Justitie dhr. de Wit en plv. hoofdcommissaris van Politie dhr. Gorissen. Meer informatie: Stefan Rutte, voorlichting Bestuursdienst Gemeente Amsterdam, 020-5522042 / 06-12991725
www.huiselijkgeweld.amsterdam.nl

Den Haag
Wethouder Jetta Klijnsma opent op 25 november 2004 het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Den Haag. Tegelijkertijd geeft ze het startschot voor een publiekscampagne. Samen met betrokken organisaties uit de stad ondertekent ze bovendien het Convenant Huiselijk Geweld Den Haag.
De opening van het Advies- en Steunpunt is op 25 november om 16.15 uur in Zcala, Hobbemastraat 120 in Den Haag.