Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 24 november 2004

Spaanse neushoorn arriveert in Safaripark Beekse Bergen

Uniek transport van stier in kader van Europees fokprogramma

Donderdag 25 november zal de breedlipneushoorn-stier Miguelin uit de Spaanse dierentuin Parque da la Naturaleza de Cabarceno in Safaripark Beekse Bergen arriveren. Een diertransport van dit kaliber is een unieke gebeurtenis. In het kader van het fokprogramma van de Europese dierentuinen worden neushoorns slechts zeer incidenteel verplaatst. Miguelin wordt de opvolger van de stier Balthazar die in de afgelopen jaren voor diverse nakomelingen heeft gezorgd. Recent zorgde hij voor de geboorte van Lenny. Omdat Balthazar echter afgelopen zomer overleed aan een infectie is een nieuwe tweede stier gewenst. Het Safaripark beschikte al over de stier Gilou. Neushoorn Miguelin is belangrijk voor het fokprogramma omdat hij tot de tweede generatie van borelingen in dierentuinen behoort. Door de komst van de nieuwe stier wordt 'nieuw bloed' in de fokgroep van Safaripark Beekse Bergen gebracht.

Speciaal en uniek transport
Een diertransport van dit kaliber is een unieke gebeurtenis. De neushoorn wordt in een speciale kist per vrachtwagen naar Safaripark Beekse Bergen getransporteerd. De neushoorn wordt in de loop van donderdagmiddag 25 november in het park verwacht. Om het welzijn van het dier te waarborgen, rijdt het transport onafgebroken vanuit de plaats Obregon in Spanje naar Hilvarenbeek. Er wordt alleen kort gestopt om de diverse grenzen te passeren. Hier worden de diverse vergunningen voor transport van dit unieke dier aan de autoriteiten overlegd. Bovendien is er dan tijd voor het verstrekken van voedsel of water aan de neushoorn. Na aankomst in het Safaripark wordt de kist van de vrachtwagen gehesen. De kist wordt vervolgens in een apart perk naast de stal gezet. Aansluitend worden de deuren van de kist geopend en mag Miguelin zijn nieuwe verblijf bewonderen.

Voorbereidingen
In de neushoornstal zijn voorbereidingen voor de komst van Miguelin getroffen. De nieuwe stier krijgt een eigen box in de stal. Samen met de stier Gilou deelt hij bovendien een speciaal perk dat de mannelijke neushoorns van de groep dames scheidt. In het voorjaar (na de introductieperiode) zal hij de grote vlakte van Safaripark Beekse Bergen op mogen. Hier bevindt zich ook de groep van acht vrouwelijke neushoorns. Wisselend zullen Gilou en Miguelin bij de groep vrouwen worden gevoegd.

Neushoorns zijn bedreigd
Neushoorns worden in de natuur ernstig bedreigd en ook in dierentuinen is de populatie betrekkelijk klein. De Europese dierentuinen hebben daarom een fokprogramma voor deze diersoort opgezet. Incidenteel dienen hiervoor neushoorns van de ene dierentuin naar de andere te verhuizen. Ondanks dat dit unieke gebeurtenissen zijn is Safaripark Beekse Bergen inmiddels aardig ervaren. Door het succesvolle fokprogramma van het park zijn er in de laatste tien jaar neushoornstieren vanuit het park naar Denemarken, Engeland en Burgers Zoo vertrokken.

Nu elf neushoorns
In het totaal leven er straks elf neushoorns in Safaripark Beekse Bergen. Dit is één van de grotere kuddes in de Europese dierentuinen. Zij beschikken over een groot verblijf dat zij delen met onder andere springbokken en elandantilopen. Bezoekers kunnen de neushoorns o.a bezoeken met de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de eigen auto. Ook hun stal is voorzien van een speciale bezoekersruimte.

Een dagje Afrika in de winter
Ook in de wintermaanden is het mogelijk een dagje Afrika mee te maken in Safaripark Beekse Bergen. In november is het park dagelijks geopend tot 16.30 uur en in december tot 16.00 uur. In de maanden november t/m maart 2005 geldt een speciaal wintertarief voor een bezoek aan de Wandelsafari en een Safari met eigen auto of de Safaribus. De entree bedraagt dan slechts EUR 10,- p.p. Bezoekers onder de drie jaar mogen gratis naar binnen.

Meer informatie over Safaripark Beekse Bergen is te vinden op: www.safaribeeksebergen.nl maar men kan ook bellen met Safari Beekse Bergen, tel: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.)

Noot voor de redactie (