Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Voormalige Riva-garage maakt plaats voor nieuwbouw

Amsterdam, 24 november 2004 - Begin december begint de sloop van de gebouwen op het voormalige Riva-terrein. De opstallen die tot begin jaren 90 dienst hebben gedaan als garage maken plaats voor de bouw van de Westermoskee, 116 woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage.

Op donderdag 25 november wordt afscheid genomen van de gebouwen die nu nog worden gebruikt door de Aya Sofia-moskee. De moskee verhuist naar een tijdelijke onderkomen in het voormalig broederhuis aan de Postjesweg. Tijdens de bijeenkomst, waarvoor ook alle omwonenden zijn uitgenodigd, wordt aan de hand van videobeelden stilgestaan bij de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar.

Eerste paal

De sloop van de oude gebouwen neemt ongeveer drie maanden in beslag. Daarna vindt een aanvullend bodemonderzoek plaats. Pas als alle bebouwing weg is, kan definitief worden vastgesteld of alle vervuilde grond bij de bodemsanering daadwerkelijk is verwijderd. Aansluitend wordt op het terrein een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Nog voor de zomer van 2005 gaat de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in. Er wordt begonnen met de bouw van de ondergrondse parkeergarage, de woningen en de bedrijfsruimten. Als laatste verrijst op het nieuwe Piri Reisplein de Westermoskee. De eerste woningen worden in 2007 opgeleverd. Het project wordt in 2008 afgerond met de opening van de moskee.


---