Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

24-11-2004
Nieuwbouw Willibrordusschool

In 2001 heeft de gemeenteraad van Alphen-Chaam besloten tot vervangende nieuwbouw voor de Willibrordussschool te Alphen op de voormalige gemeentewerf te Alphen.

Doordat omwonenden zich door de komst van de school geschaad voelen in hun belangen, hebben zij bezwaar- en beroepsprocedures opgestart. In dat kader werd eerder dit jaar door de Rechtbank Breda de door de gemeente verleende bouwvergunning geschorst, waardoor de reeds in gang gezette bouwvoorbereidingen moesten worden gestaakt.

De huisvesting van de basisschool Willibrordus in het huidige schoolgebouw brengt voor de school thans veel schoolorganisatorische alsmede huisvestingsproblemen met zich mee. Zo dwingt het tekort aan voldoende leslokalen de school om alle beschikbare nevenruimten in het gebouw tijdelijk in te zetten als leslokaal. Voorts vereist de situatie van de noodlokalen ook maatregelen om daar verantwoord onderwijs te kunnen blijven verzorgen tot aan de ingebruikneming van de geplande nieuwbouw.
Gelet hierop zijn schoolbestuur en de gemeente van mening, dat het algemeen belang vordert dat de nieuwbouw zo spoedig mogelijk wordt gerealiseerd.

Waar de Rechtbank Breda op 17 augustus 2004 inmiddels heeft uitgesproken, dat de ingestelde beroepen tegen de besluiten van de gemeente Alphen-Chaam tot de vrijstelling van de bestemmingsplannen en het verlenen van de bouwvergunning ongegrond zijn en de genomen besluiten derhalve in rechte in stand blijven, voelen schoolbestuur en gemeente zich gesterkt in hun voornemen om de nieuwbouw van de school weer op te starten. Aan de aannemer is inmiddels opdracht gegeven om een aanvang te maken met de werkzaamheden. Naar verwachting zal daarmede op 22 november 2004 een aanvang worden gemaakt.

Voorts heeft de gemeente op 9 november 2004 besloten om, conform het verzoek van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 8 november 2004, deel te nemen aan een mediationtraject met één van de bezwaarmakers inzake de kwestie van de vermeende geluidsoverlast als gevolg van de komst van de school. Indien de bouw van de school voorspoedig verloopt, dan hopen schoolbestuur en de gemeente dat de nieuwbouw in 2005 kan worden opgeleverd.