Gemeente Dalfsen

25-11-2004

'Keetman Roelz' in Dalfsen

Ketencampagne van start

Dalfsen - Dalfsen heeft kennis gemaakt met de enige, echte Keetman. Op woensdag 24 november maakte hij zijn opwachting bij de Dorpskeet in Dalfsen. Wethouder Diny Laarman (jeugdbeleid) gaft daar, samen met Keetman, het startsein voor de ketencampagne.

De ketencampagne, die duurt tot juni 2005, is het resultaat van een discussie in de gemeenteraad over keten in de gemeente Dalfsen. De raad is van mening dat keten horen bij de jongerencultuur op het platteland. Hij heeft geen bezwaar tegen dit fenomeen, zolang het geen illegale cafés zijn en zolang ze passen in het bestemmingsplan. De raad vindt het vooral belangrijk dat jongeren, ouders, verzorgers en inwoners die een keet op hun terrein hebben, zich bewust zijn van risico's op het gebied van veiligheid en volksgezondheid. Dit kan onder meer bereikt worden door actief te communiceren over dit onderwerp. Daarom is Keetman geboren. Hij wordt de drager van de campagne die woensdag van start gaat.

'Keetman Roelz'
Keetman is een goedlachse, veredelde Superman. Onder het motto 'Keetman Roelz' regeert hij zijn keet volgens eigen regels. Hij houdt van gezelligheid en houdt rekening met anderen. Hij is sociaal en soms een beetje naïef. Hij is stoer, maar zal nooit onnodige risico's nemen. Kortom: 'Keetman is koel'.

Iedereen kan kennis met hem maken via posters, flyers, de gemeentelijke informatierubriek KernPUNTEN en via deze website. Keetman daagt jongeren met een keet uit om mee te dingen naar de titel 'Keet van het Jaar'. In mei 2005 wordt bekend gemaakt welke keet dat wordt. Alle jongeren in de gemeente Dalfsen met een eigen keet kunnen meedoen aan de wedstrijd via deze website. Onder de knop 'Keetman' wordt verdere uitleg gegeven.

De vraag aan de deelnemers is om mee te doen aan een kleine enquête en zich op te geven voor een veiligheidscheck. Daarmee doen ze gelijk mee aan de verkiezing tot 'Keet van het Jaar'. Wie zich opgeeft voor de veiligheidscheck krijgt in maart 2005 bezoek van één van de jongerenwerkers. Zij adviseert de keeteigenaren aan de hand van een lijst met tips van de brandweer over de wijze waarop de veiligheid in de keet bevorderd kan worden. Aan dit advies zijn voor geen van de betrokken partijen consequenties verbonden, maar gehoopt wordt dat ze in ieder geval ter harte worden genomen. De keet blijft altijd de verantwoordelijkheid van de keetgroep en de volwassen waar de keet op het erf staat. De gemeente Dalfsen hoopt op een grote deelname van de keetjongeren, omdat er dan meer inzicht ontstaat in het aantal keten in de gemeente.

Website
Op deze website staat informatie over de campagne, handige tips van de brandweer om de veiligheid in de keet te vergroten en hoe keetgroepen mee kunnen doen aan de verkiezing tot 'Keet van het Jaar'. Ook krijgen zij de gelegenheid om zich aan elkaar en het publiek te presenteren met foto's en verhalen. Het doel is om in de komende maanden dit onderdeel goed gevuld te krijgen met 'Keetverhalen volgens Keetman's Roelz'.

De Keetman-posters en flyers zijn te vinden in jongerencentra, sporthallen, bibliotheken en ander openbare gebouwen. De flyer wordt in de campagneperiode bovendien huis-aan-huis verspreid.

Afsluiting campagne
De afsluiting van de campagne vindt plaats in juni 2005 met een rondgang langs twee of drie keten door raadsleden en wethouder Laarman. Dit is ook het moment waarop de prijsuitreiking plaatsvindt van de verkiezing 'Keet van het Jaar'.