Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 48 2004

Gemeentelijke informatie

riolering

Vaatdoekjes in het riool

De laatste tijd moet de ontstoppingsdienst van de gemeente vaak in actie komen voor storingen en verstoppingen in het gemeentelijk riool. Deze worden veelal veroorzaakt door onrechtmatigheden welke niet in het riool thuis horen.

De problemen doen zich met name voor bij de pompen die het afvalwater van grote gebieden naar een hoger punt verpompen. Deze pompen staan in de dorpskernen en vervullen een zeer belangrijke functie in het hele systeem. Vaak zijn schoonmaakdoekjes en vaatdoekjes de veroorzaker van de storing en verstopping. De doekjes gaan om de waaier van de pomp zitten waardoor de pomp op storing springt of ze verstoppen de doorgang.

Niet alleen vaatdoekjes, maar ook (frituur) vet, maandverband, condooms, kattenbakkorrels en plasticzakken staan bijna allemaal garant voor een storing of verstopping in het rioolstelsel.

De gemeente zorgt als beheerder van het rioolstelsel voor de inzameling van uw afvalwater. Om deze taak goed te kunnen vervullen hebben we uw medewerking nodig. Dus gebruik alstublieft het riool waarvoor het is gemaakt.

Want ook al gaat het met het water, het blijft een zorg voor later.

De gemeenteraad heeft besloten..

Tijdens de vergadering op donderdag 11 november 2004 heeft de gemeenteraad van Mook en Middelaar de volgende besluiten genomen.

Vaststelling begroting 2005-2008
Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting 2005 2008 aan de gemeenteraad voorgelegd. Het voorstel ging uit van een verhoging van de onroerend zaakbelasting met 19 % en een tekort van 151.000 dat ten laste wordt gebracht van de reserves. De gemeenteraad van Mook en Middelaar ging niet akkoord met dit voorstel en heeft de begroting 2005-2008 gewijzigd vastgesteld.

De volgende amendementen werden aangenomen:

- een extra taakstellende bezuining op de begrotingspost Personeel en Organisatie van 75.000

- bezuiniging op uitbesteden van groen onderhoud van 45.000
- overige bezuinigingen m.b.t. bestuur en voorlichting van 6.260
- het laten vervallen van logopedische screening bij kinderen van 12.000,-

- 10% aframing van de subsidie aan de Stichting Welzijnszorg Mook van ca. 18.000,-

Tevens werd het amendement aangenomen om vooralsnog niet over te gaan tot verkoop van de bossen. De gemeenteraad heeft het besluit tot verkoop een jaar opgeschort om te onderzoek of de bossen budgettair neutraal onder te brengen zijn in een stichting. Uitstel van verkoop brengt voor de gemeente Mook en Middelaar in 2005 extra kosten ad 8.700 euro met zich mee.
In totaal betekenen deze wijzigingen in de begroting een vermindering van kosten van 147.000,-. Daardoor kan de OZB-verhoging in 2005 beperkt blijven tot ongeveer 10,5 procent.

Keuze woningbouwlocaties gemeentegronden (Uitwerking hoofdstuk 6 Kadernota Saneringsplan)
Dit agendapunt is verschoven naar een volgende vergadering.

Wat moet u doen bij verstopping van het riool?

Constatering en oorzaak
Als het water in uw gootsteen niet goed wegloopt of na het doortrekken in uw toiletpot omhoog komt, dan is één ding zeker; ergens is de riolering verstopt. Een verstopping kan diverse oorzaken hebben. Namelijk door, foutieve aanleg, wortelgroei in de aansluiting of het ontstoppingsstuk, breuk of scheuren in de leiding of door het verkeerd gebruik waarbij vaste stoffen worden geloosd, zoals vetten, maandverband of bladeren via de hemelwaterafvoer.

Werkwijze
Als uw riool verstopt is, is het belangrijk te onderzoeken welk deel van de riolering verstopt is. De rioolaansluiting bestaat uit twee delen, een particulier en een gemeentelijk deel. Is de riolering die bij uw woning hoort verstopt dan moet u zelf voor het ontstoppen zorgdragen. Is de riolering op gemeentelijk terrein verstopt, dan kunt u de gemeente bellen voor het ontstoppen.

Aan de hand van onderstaande stappen kunt u zelf bepalen welk deel van de riolering verstopt is.


1. Op de erfgrens van uw perceel zit een erfscheidingsputje ook wel inspectieputje genoemd. De bewoner of eigenaar van de woning (dit kan dus ook de woningbouwvereniging zijn) moet het erfscheidingsputje op eigen terrein opgraven en openmaken. Het is hierbij belangrijk om te weten dat u in geen geval in gemeentegrond mag graven en dat u het opgraven zelf moet doen (de gemeente doet dit dus niet voor u).
2. Wanneer er géén water in dit putje staat, is de riolering op eigen terrein verstopt. De bewoners of eigenaar moet dan zelf, op eigen kosten, de verstopping (laten) verhelpen. In de gouden gids of het telefoonboek kunt u telefoonnummers van rioolontstoppingsbedrijven vinden.

3. Staat er wél water in de erfscheidingsput, dat is het gemeentelijk deel van de riolering verstopt. U kunt dan contact opnemen met de gemeente Mook en Middelaar via het telefoonnummer 024-6969159 (tijdens kantooruren). En buiten kantooruren met het storingsnummer 06-54377204

Kosten van ontstoppen
Als de verstopping in het gemeentelijk deel van de riolering zit, maar de bewoner of eigenaar is door verkeerd gebruik zelf de veroorzaker van de verstopping, dan verhaalt de gemeente de gemaakte kosten op de bewoner of eigenaar.

Wanneer u een bedrijf heeft ingeschakeld om uw riool te ontstoppen kunnen naderhand deze kosten niet op de gemeente Mook en Middelaar worden verhaald. Ook niet als het bedrijf aangeeft dat het gemeentelijk deel van de riolering verstopt was. Zo gauw duidelijk is dat het gemeentelijk deel van de riolering verstopt is moet het bedrijf zijn handelingen staken en moet u het bovengenoemde telefoonnummer bellen. De gemeente verhelpt dan zelf de verstopping.

Wanneer u uw riool laat doorspuiten vanaf uw toiletpot, is het onduidelijk waar de verstopping aanwezig was. De verstopping wordt immers weggespoten. Wanneer u deze manier van ontstoppen toepast, zijn de kosten altijd voor uw rekening.

Wanneer het erfscheidingsputje wordt opgegraven en geopend zal het altijd duidelijk zijn waar de verstopping zich bevindt en wie voor de kosten van de ontstopping moet opdraaien.

Hoe vind ik het erfscheidingsputje
Het putje zit veelal tegen de erfgrens (de grens tussen uw grond en die van de gemeente) van uw perceel, maar altijd op uw eigen terrein. Het putje zit onder de grond vaak 0,5 tot 1 meter diep. De ligging van het erfscheidingsputje kan op bouwtekeningen van uw woning staan aangegeven.
Als u niet weet waar uw erfscheidingsputje ligt, kan de gemeente u misschien van dienst zijn. Bureau BOR heeft revisie tekeningen waarop de meeste rioolaansluitleidingen zijn weergegeven. Voor een kopie hiervan maar ook voor andere vragen over riolering of infiltratie van hemelwater kunt u terecht op telefoonnummer 024-6969159.

In het buitengebied van onze gemeente zijn een aantal panden aangesloten op het zogenaamde pers- of drukriool. Hiervoor is een pomp geplaatst die het afvalwater verder het riool in perst. De pomp wordt aangestuurd middels een kastje waarop een rood controlelampje staat. Indien dit rode controlelampje oplicht kan een storing in de kast of de pomp de oorzaak zijn van uw verstopping. Indien u dit rode controlelampje ziet branden verzoeken wij u dit bij ons te melden op bovengenoemd telefoonnummer.
b&Weetjes
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 november j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

...1500 euro beschikbaar te stellen voor de opening van de Rijksweg op 18 december 2004...een bijdrage van 600 euro toe te kennen voor de ondernemersprijs 2004

...tot stopzetting van de uitgifte van Pas-65 met ingang van 1 januari 2005.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de verga deringreagerenopvoorstellen.Bijcommissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Samenleving
Dinsdag 23 november 2004, 19.30 uur

- Vergaderschema raad en raadscommissies vergaderjaar 2005
- Wijziging Reglement van Orde Gemeenteraad
- Wijziging programmaraad

- Bestuursopdracht privatisering sportaccomodaties
- Wijziging verordening huisvesting onderwijs
- Huisvestingsprogramma onderwijs 2005

- Meerjarenafspraak bibliotheek

- Resultaten verkenning haalbaarheid samenwerking Sociale Zaken
- Bestuursopdracht skatevoorziening

Commissie Grondgebied
Woensdag 24 november 2004, 19.30 uur

- Privatisering bossen

- Begroting 2005 MARN

- Aanpak ontwikkeling locatie Rijksweg Middelweg te Molenhoek
- Verkeersafwikkeling Molenhoek

- Stedenbouwkundig werkplan 2005

Commissie Begroting en Rekening
Donderdag 25 november 2004, 19.30 uur

- Vaststelling Tarieven 2005 (belastingen en heffingen)
- Tussentijdse Achtmaands Rapportage

- (Intergemeentelijk) auditcommittee en plan van aanpak rechtmatigheid

Raadsvergadering
Donderdag 16 december 2004, 19.30 uur

Overzicht data welstandscommissie
Kleine commissie
De vergadering van de kleine commissie zal plaats vinden op 29 november 2004 om 14:00 uur in het gemeentehuis te Mook. De agenda is vanaf en 25 november 2004 in te zien in het gemeentehuis.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met afdeling Grondgebied, bureau RIBM, telefoonnummer (024) 69 69 147.

Openbare bekendmakingen

BOUWEN

Weigering lichte bouwvergunning

Bouwadres Omschrijving
Verzonden
Molenhoek:
Middelweg 75 dakkapel 16 november 2004

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum
Reactiemogelijkheden:

- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum

- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.
Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving Mook :
Bracamonteweg 13 vergroten berging Past. Fabritiusstraat 26 vernieuwen garage Molenhoek:
Franciscanessenstraat 4 bouw woonhuis met garage

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

KAPPEN

Verleende kapvergunning

Perceel Omschrijving Herplantplicht

Mook
Stationsstraat 75 en 77 1 esdoorn en 1 conifeer nvt

Inzage: 23 november 2004 t/m 4 januari 2005
Reactiemogelijkheden:

· bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode
· voorlopige voorziening na indiening van bezwaarschrift bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950,
6050 AZ Roermond

Nadere informatie: bureau BOR, tel. 024-6969157.

Berichttype Inforubriek Ter Sprake