EIM

Persbericht

Exportprestaties van het industriële MKB in 2003

11/25/2004

nummer: 2294

In 2003 is de export van het industriële MKB in Nederland voor het eerst gedaald sinds 1996. In 2002 was er al sprake van een daling van exporten van het grootbedrijf. Het MKB wist toen echter nog wel groei te realiseren. In 2003 zijn de exporten van zowel MKB als grootbedrijf gedaald. Binnen het MKB wist het middenbedrijf (10-49 werkzame personen) nog wel een lichte groei in exporten te realiseren. Met name het kleinbedrijf (2-9 werkzame personen) had te maken met een sterke daling in exporten, maar ook het grotere middenbedrijf (50-99 werkzame personen) presteerde tegenvallend.

In bedrijfstakken met relatief veel kleinschalige bedrijvigheid zoals de grafische sector, de metaalproductenindustrie, de rubber- en kunststofindustrie en de productie van hout- en bouwmaterialen presteert het MKB over het algemeen beter dan het grootbedrijf. In deze sectoren realiseerde het MKB een groei in exporten. Het grootbedrijf realiseerde slechts een groei in exporten in een tweetal sectoren, te weten de machine-industrie en de elektrotechnische producten industrie.

In 2003 zijn de exporten naar de EU-15 licht gedaald. De afzet naar het Verenigd Koninkrijk liet een sterke daling zien, met name in de metaalproductenindustrie, de grafische industrie, de chemie en de papierindustrie. De afzet naar de belangrijkste handelspartners van Nederland (Duitsland, België en Luxemburg) is wel enigszins gegroeid. De export naar overige Europese landen is gestegen. Dit hangt mogelijk samen met de uitbreiding van de Europese Unie.

Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04