Gemeente Bergen op Zoom


Gemeente Bergen op Zoom koopt opnieuw grond van GE Advanced Materials

Dit stuk grond wordt nog dit jaar overgedragen. Daarnaast geldt er ook nog een optie op 21,1 hectare grond op Noordland die momenteel ook in het bezit is van GE Advanced Materials. Na goed overleg tussen het bedrijf en de gemeente is overeengekomen om die genoemde 21,1 hectare binnen 10 jaar af te nemen.

In juni 2000 en medio vorig jaar kocht de gemeente ook al grond aan van GE Advanced Materials. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom is uitermate te spreken over de positieve opstelling van het bedrijf. Niet voor niets staat in de intentieovereenkomst die de gemeente en GE Advanced Materials hebben ondertekend te lezen dat 'partijen gemeenschappelijke belangen hebben bij een samenhangend beleid met betrekking tot optimaal gebruik van bestaand en realisering van nieuwe bedrijfsterreinen in Bergen op Zoom'.
De overeenkomst behoeft nog goedkeuring van de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Dit zal naar verwachting gebeuren tijdens de Raadsvergadering van 15 december a.s.

Het moge duidelijk zijn dat Bergen op Zoom voor de wat langere termijn op zoek is gegaan naar bedrijfsgrond. Rond de laatste eeuwwisseling had Bergen op Zoom steeds maar enkele hectare bedrijventerrein in voorraad. Het Rijksbeleid is erop gericht om 'intensief grondgebruik' op bestaande bedrijfsterreinen te stimuleren voordat verder gekeken wordt naar het realiseren van nieuwe bedrijfsterreinen. Inmiddels is er hard gewerkt aan realisering en uitgifte van bedrijfspercelen op bijvoorbeeld bedrijventerrein Oude Molen, maar in het bijzonder ook aan de uitbreiding op Noordland. Met de nieuwe aankoop van 15,2 ha grond en de optie op 21,1 ha grond kan Bergen op Zoom verder bouwen aan het economisch draagvlak in de gemeente. Het college vraagt nog deze maand een krediet aan de gemeenteraad om zo snel mogelijk een exploitatieopzet te maken en wil vervolgens slagvaardig handelen om het bedrijfsterrein daadwerkelijk uit te gaan geven. Nieuwe bedrijvigheid en een daarmee samenhangende impuls voor een groei van de werkgelegenheid zijn zaken die op dit moment van groot belang zijn. Een opsteker voor de hele gemeente dus!

De gemeente Bergen op Zoom heeft de verplichting op zich genomen om voor een stuk grond (het spievormig stuk grond dat ligt tussen het huidige bedrijfsterrein van GE Advanced Materials en het Lange Water) de inmiddels opgestarte bestemmingsplanprocedure voort te zetten en zich tot het uiterste in te spannen om de bestemming zodanig te wijzigen dat GE Advanced Materials daarop bedrijfsactiviteiten kan uitoefenen. De grond is momenteel al voor het grootste deel eigendom van het bedrijf en wordt door GE Advanced Materials gebruikt als strategische grondvoorraad voor eventuele toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.