Gemeente Den Haag

november 2004
Versnelling procedure bij verbouw monumenten (23 november)

De vergunningsprocedure voor ondernemers bij de verbouw van monumentale panden wordt sneller en eenvoudiger. Dit is het resultaat van onderzoek in het kader van het project Strijdige Regels van het ministerie van Economische Zaken. Dit is gericht op het oplossen van problemen , die ondernemers ondervinden tengevolge van ingewikkelde of tegenstrijdige regelgeving van de overheid.
De maatregel past in het beleid van de gemeente om het ondernemers-klimaat in de stad te bevorderen en het ondernemen zelf te vereenvoudigen en te veraangenamen.

Om de procedure voor de verbouw van monumenten door ondernemers sneller te laten verlopen , zal de gemeentelijke Monumentenzorg zorgen voor vroeg-tijdige afstemming tussen de aanvraag voor de monumentenvergunning en de bouwvergunning. Bovendien zullen de procedures voor beide vergunningen parallel lopen. Ook zal er zo vroeg mogelijk overleg over de aanvragen plaatsvinden tussen Monumentenzorg, Brandweer en Bouw- en Woningtoezicht.
Voorts zal het adressenbestand van monumenten in de stad gekoppeld worden aan dat van Bouw- en Woningtoezicht. Tot slot zal aan ondernemers extra uitleg worden gegeven over de zogenoemde gebruiksvergunning.
Met deze maatregelen hopen burgemeester en wethouders de procedure bij de verbouw van monumentale panden voor ondernemers sneller te laten verlopen.