Gemeente Den Haag

november 2004
Vier miljoen voor veilig ondernemen (23 november)

Voor de uitvoering van het meerjarenprogramma Veilig Ondernemen 2005
- 2009 wordt door burgemeester en wethouders op voorstel van wethouder Pieter van Woensel van Economie een bedrag van bijna EUR 4 miljoen beschikbaar gesteld.
Het programma richt zich op het verbeteren van de veiligheid in winkelgebieden en op bedrijventerreinen en kantoorlocaties , zodat ondernemers, werknemers en bezoekers daar geen last meer hebben van criminaliteit of vandalisme. Dit is belangrijk voor het vestigingsklimaat en het economisch imago van de stad. Bij het meerjarenprogramma Veilig Ondernemen staan zes locaties centraal : de Haagse binnenstad, de winkelgebieden Leyweg en Hobbemastraat en de bedrijventerreinen Forepark , Wateringseveld en Zichtenburg/Kerketuinen /Dekkershoek.
De binnenstad , het winkelcentrum Leyweg en het bedrijventerrein Fore-park zijn inmiddels onderscheiden met het keurmerk "Veilig Ondernemen.
Voor de Haagse Markt wordt eveneens gewerkt aan vergroting van de veiligheid. Dit geldt ook voor Laakhaven.

Veilig ondernemen vormt een belangrijk punt in wijkplannen en staat centraal bij de invoering van parkmanagement op bedrijventerreinen en bij de aanpak van winkelstraten. Ook speelt veilig ondernemen een belangrijke rol bij het preventief en feitelijk optreden van de politie op de zogenoemde hotspots., plekken in de stad, die als onveilig worden ervaren.
De gemeente zal meewerken aan de ontwikkeling van een kenniscentrum op het gebied van veiligheid en preventie in de detailhandel. Maatregelen, die in het kader van veilig ondernemen kunnen worden genomen, zijn het opvoeren van surveillance of bewaking ; het tegengaan van overlast van zwervers en junks en het aanpakken van onveilige plaatsen op straat door het snoeien van struiken en het aanbrengen van extra verlichting.
De politie werkt aan de verbetering van veiligheid in winkels door winkeliers een veiligheidsscan in hun zaak te laten uitvoeren. Voorts wordt winkelpersoneel getraind in het effectief omgaan met criminaliteit. Sociale controle door belsystemen, waarbij winkeliers elkaar onderling waarschuwen en zogenaamd begeleid koopgedrag staan eveneens hoog op het lijstje.
Nieuw in het kader van de vergroting van de veiligheid is de ontwikkeling van dienstencentra met bijvoorbeeld kindercrèches en fitnessruimten, waardoor in de avonduren de sociale controle in winkelgebieden en op bedrijventerreinen kan worden verhoogd.