Gemeente Den Haag

november 2004
Nieuwe publieksbrochures Ecologische verbindingen (24 november)

Dit najaar zijn twee nieuwe publieksbrochures verschenen over de ecologische verbindingen in Den Haag: de Erasmuszone en de Laakzone. Samen met deze laatste twee boekjes bestaat de serie nu uit acht handzame boekjes vol informatie over de ecologische verbindingen in Den Haag. In de kleurige boekjes wordt het belang duidelijk gemaakt van de 'groene' en 'blauwe' verbindingswegen in de stad. Deze zorgen voor de verspreiding van de natuur in de stad en daarbuiten. De zones verbinden bossen, parken en landgoederen met de recreatie-, duin- en weigebieden in de stadsrand. De brochures zijn gratis te verkrijgen bij de respectievelijke stadsdeelkantoren Laak en Escamp, én bij het gemeentelijk ContactCentrum in het Atrium van het stadhuis.

Erasmuszone
In Escamp vindt momenteel de herinrichting van de Erasmuszone plaats tussen de Lozerlaan en de Loevesteinlaan. Struiken en bosstroken aan de noordrand van de zone zullen meer op elkaar aansluiten en op een aantal plaatsen zal een geleidelijke overgang tussen 'nat' en 'droog' ontstaan. Ook worden drie dichtgegroeide paddenpoelen hersteld. Het wandelpad wordt aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt.

Laakzone
De Laakzone heeft in de afgelopen jaren een grootschalige omvorming doorgemaakt, waarmee de betekenis als verbinding voor de natuur aanmerkelijk is verbeterd. Momenteel wordt als laatste het gedeelte tussen de Oudemansstraat en de Rijswijkseweg verbeterd door onder meer de aanleg van een natuurspeelplek.

Andere zones
In Den Haag liggen verschillende verbindingszones, onder meer de Haagse Beek, Groene Assen Zuidwest, de Schenkstrook, de Scheveningse zone en de Houtzone. Elke verbindingszone heeft zijn eigen karakteristieken. In de laatste jaren is op veel plaatsen de inrichting hiervan verbeterd, met name door de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Uitgebreide informatie over de verschillende verbindingszones in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/ecozones.