Gemeente Den Haag

november 2004
Nieuw plan Loosduinse Uitleg krijgt dubbel aantal ouderenwoningen (16 november)

Het college van Burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met de herziening van het projectdocument Loosduinse Uitleg/Willem III. Dit plan voor een bibliotheek en zestien zorgwoningen op de hoek van de Loosduinse Uitleg en de Willem III straat wordt nu vervangen voor een omvangrijker plan met 31 woningen, een uitbreiding van de basisschool en veertig parkeerplaatsen. De bouw start naar verwachting in 2005, waarna de oplevering een jaar later volgt. De Commissie Loosduinen heeft een positief advies over het plan uitgebracht.

De wijziging van dit plan in omvang vindt zijn oorsprong in het afhaken van de oorspronkelijke initiatiefnemer om privaatrechtelijke en financiële redenen. Vervolgens verzocht de Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn, basisschool De Kleine Keizer te betrekken bij de planvorming. Door de sloop van de twee schoolgebouwtjes ontstaat de ruimte om het totale gebied te ontwikkelen. Het nieuwe plangebied bestaat nu uit het schoolterrein en het aangrenzende parkeerterrein aan de Loosduinse Uitleg.

Het schoolbestuur verwacht een groei van het aantal leerlingen door de ontwikkeling van woningbouwlocatie Madestein. De Kleine Keizer bestaat nu uit vijf groepen; straks zijn dat er acht. De sloop van de twee schoolgebouwen staat gepland voor 2005. In afwachting van hun nieuwe onderkomen worden de leerlingen tijdelijk ondergebracht bij een school in de buurt.

De nieuwe school wordt gehuisvest op de begane grond van een vierlaags woningbouwblok aan de Loosduinse Uitleg. Haaks op dit blok komt een gebouw van drie woonlagen. Alle woningen zijn geschikt voor ouderen, die daarnaast gemakkelijk gebruik kunnen maken van de voorzieningen in het naastgelegen zorgcomplex. Het schoolplein en de parkeerplaatsen komen aan de kant van de Willem III straat.

De bibliotheek die in het oorspronkelijke plan naar deze locatie zou verhuizen, blijft voorlopig gehuisvest aan de Loosduinse Hoofdstraat 555.