Gemeente Den Haag

november 2004
Bouw Strijkijzer verwacht in voorjaar 2005 (22 november)

De gemeente verwacht dat Vestia in het voorjaar van 2005 zal starten met de bouw van het Strijkijzer, de woontoren op het Rijswijkse Plein. Deze datum is het gevolg van een aantal ontwikkelingen. Vestia heeft begin november de samenwerking met de aannemer opgezegd en is op dit moment op zoek naar een andere aannemer. De gemeente wil naar aanleiding van de gemaakte bezwaren eerst het bestemmingsplan in de gemeenteraad te behandelen, voordat de gemeente de rechter verzoekt de voorlopige voorziening op te heffen.

Begin november hebben Vestia en de aannemer in onderling overleg de samenwerking opgezegd. Inmiddels is Vestia bezig met het selecteren van een andere aannemer. De verwachting van Vestia is dat de nieuwe aannemer in het voorjaar van 2005 de bouw zal hervatten. Gezien deze vertraging heeft de gemeente Vestia gevraagd om de inrichting van de bouwplaats te herzien om zodoende de hinder voor het verkeer te beperken.

Deze week is in overleg met de wegbeheerder de bouwplaats aangepast. Richting de Rijswijkseweg is meer ruimte gemaakt voor fietsers, de Hofwijkckstraat is opengesteld voor eenrichtingsverkeer vanaf het Stationsplein en langs het tramspoor van Stationsplein richting Rijswijkseplein is een trottoir aangelegd.

In maart 2004 is de bouw van de Woontoren Rijswijkseplein gestart. Na aanvang van de bouw is door de Actiegroep Het Vergeten Dorp (als één van de bezwaarmakers tegen de bouwvergunning) een verzoek om voorlopige voorziening, inhoudende schorsing van de bouwvergunning, bij de rechtbank ingediend. Bij uitspraak van 1april2004 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage het verzoek om schorsing toegewezen. Op dit moment verwerkt de gemeente de opmerkingen van de voorzieningenrechter en bereidt de behandeling voor van het bestemmingsplan voor de Haagse gemeenteraad.