Ingezonden persbericht


Investeringen waddengebied: herstel en versterking van de natuur topprioriteit

PvdA-statenfractie Groningen is verontrust over het verloop van de landelijke discussie waar het gaat om de besteding van gelden uit het Waddenfonds. De fractie vindt dat de discussie zich teveel toespitst op de oprichting van een Waddenacademie en te weinig op hetgeen topprioriteit moet hebben: het herstel en de versterking van de natuur in het Waddengebied. De fractie is verder bezorgd over de tendens bij rijksdiensten om bestaande uitgaven ten laste van het Waddenfonds te brengen, waardoor het fonds op voorhand uitgehold dreigt te worden. De PvdA-fractie gaat dit aan de orde stellen bij het College van Gedeputeerde Staten.

De PvdA in de Groninger Staten is geen voorstander van een Waddenacademie in de vorm van een nieuw instituut. De PvdA ziet meer heil in betere regie, samenwerking en informatie-uitwisseling in het wetenschappelijk onderzoek; de middelen moeten primair worden aangewend voor extra onderzoek, in plaats van nieuwe structuren, bureaucratie en gebouwen.

De PvdA ziet dat de ministeries van V&W en LNV regulier, programmatisch onderhoud uitstellen om deze in de toekomst ten laste te kunnen brengen van het Waddenfonds. Het gaat in concreto om het onderhoud aan kwelders en het bijvullen van rijshoutdammen. Ook dreigen de recente bezuinigingen van het Rijk op de duurzame visserij ten laste van het nieuwe Waddenfonds te komen. De PvdA keurt dit af. Na de korting van ^ 300 miljoen van het kabinet op het budget voor het herstelprogramma, die inmiddels door de Tweede Kamer ongedaan is gemaakt, dreigt het herstelprogramma opnieuw te worden uitgehold.

De PvdA-statenfractie vindt dat het Waddenfonds niet moet worden gebruikt om sigaren uit eigen doos te financieren, maar volledig en uitsluitend voor extra investeringen die leiden tot herstel en versterking van de natuurwaarden in het Waddengebied. Tegelijkertijd moeten de economische activiteiten worden verduurzaamd en externe bedreigingen worden aangepakt. Omdat de Waddenprovincies meer dan het Rijk waarde en belang hechten aan bescherming van de Wadden, dienen de provincies een nadrukkelijke rol te krijgen in het beheer en de besteding van het Waddenfonds.

De PvdA-fractie zal dit punt tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie Landschap, Water en Milieu met het college van Gedeputeerde Staten bespreken.

-----------------------------------einde persbericht-------------------------------------------

Nadere informatie:

Daan Bultje (woordvoerder Waddenzeebeleid) 06-24739439, 050-8532146.