Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 23 november 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van23 november 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Schriftelijke vragen CDA over verkeerssituatie in Waddinxveen en omgeving (nr. 1911)De afgelopen tijd zijn er in de regio Midden-Holland veel wegwerkzaamheden uitgevoerd, waaronder aan de hefbrug Waddinxveen, de hefbrug Boskoop, de Noord Ringdijk te Moordrecht en de Beijerincklaan te Waddinxveen. De statenleden De Haas, Koop en Démoed (allen CDA) vragen zich af hoe het gesteld is met de bereikbaarheid van Waddinxveen en of de burgemeester op tijd over alle werkzaamheden op de hoogte is gesteld. Volgens GS is er vanaf juni 2004 regelmatig overleg geweest met alle betrokkenen, waaronder de gemeente Waddinxveen. In deze gesprekken is informatie uitgewisseld over de omleidingroutes en de planning van de werkzaamheden. Goede communicatie met gemeenten op dit gebied is volgens het college van GS van groot belang. Het CDA merkt tevens op dat er wel veel werkzaamheden in Waddinxveen op hetzelfde moment plaatsvinden. GS reageren daarop dat de werkzaamheden zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd, zodat overlast wordt beperkt. Ook is dit kostenbesparend. In de praktijk kan dit betekenen dat er in één gemeente veel werkzaamheden plaatsvinden.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Samenwerkingsovereenkomst Knoop Leiden-WestMedio 2002 is het project Knoop Leiden-West gestart. Deelnemers zijn de provincie Zuid-Holland (regierol), de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg, Valkenburg en Voorhout en de Universiteit Leiden. Het doel van het project is het opstellen van een integrale, grensoverschrijdende visie op de ontwikkeling van het knooppunt Leiden-West, en het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met uitvoeringsafspraken voor die ontwikkeling. GS hebben nu ingestemd met de concept-samenwerkingsovereenkomst Knoop Leiden-West. In deze samenwerkingsovereenkomst zijn de bestuurlijke afspraken uit 2003, de bestuurlijke afspraken van 10 mei over Leeuwenhoek en Rijnfront-Zuid, en de bestuurlijke afspraken van de stuurgroep Knoop Leiden-West van 16 juni geïntegreerd. Tevens hebben GS ingestemd met acht bestuurlijke discussiepunten die tijdens de volgende stuurgroepvergadering zullen worden besproken.

Subsidie voor duurzame energie: stimuleringsregeling verlengd tot 2007 Tussen 1 december 2004 en 1 maart 2005 kan opnieuw subsidie worden aangevraagd voor duurzame energieprojecten. Voor de stimuleringsregeling die tot 2007 van kracht is in totaal 3 miljoen euro beschikbaar. Voor de eerste termijn is 790.000, - euro beschikbaar. GS hebben de voorwaarden vastgesteld waaraan voorstellen voor duurzame energieprojecten moeten voldoen en daarmee de Stimuleringsregeling duurzame energie, die in 2002 is opgesteld, enigszins aangescherpt. Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten de projecten, naast energiezuinig en duurzaam ook grootschalig en/of innovatief zijn, leiden tot meer acceptatie van de technologie en een duidelijke uitstraling hebben naar de samenleving. Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen zal ook worden gelet op de diversiteit van de ingediende voorstellen. Lees ook het persbericht.

Handhaving provincie voldoet aan landelijke kwaliteitseisenRisicovolle bedrijven en bedrijven die veel overlast veroorzaken krijgen te maken met meer controles en een strikter optreden door de provincie Zuid-Holland. GS hebben deze aanpak voor 2005-2008 vastgesteld in de Nota Handhaving. De provincie zal jaarlijks verslag uitbrengen van de resultaten van de controles en opgelegde sancties. Lees ook het persbericht.

Behoefteraming bedrijventerreinen regio Rijnmond in relatie tot de Hoeksche WaardIn een brief aan de Tweede Kamer schrijven GS dat er in de komende 5 à 10 jaar een nijpend tekort is aan bedrijfslocaties in het zuidelijke deel van de Stadsregio Rotterdam. Dit tekort bedraagt minimaal 150 hectare en mogelijk zelfs het dubbele. Een locatie in de Hoeksche Waard is juist in deze periode nodig om in dat deel van de regio de beoogde economische ontwikkeling en werkgelegenheid te realiseren. De exacte behoefte aan bedrijventerreinen voor de lange termijn is in verband met verschillende verwachtingen ten aanzien van economische groei moeilijker te becijferen.De aanleiding voor het sturen van de brief aan de Tweede Kamer is een recent verschenen onderzoek in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie waaruit zou blijken dat de behoefteraming aan bedrijventerreinen veel te hoog is. De brief is in afschrift verzonden aan Provinciale Staten en de gemeenten in de Hoeksche Waard.

WoonvisieGS hebben de Woonvisie 2005-2014 opnieuw in concept vastgesteld. In het concept zijn de reacties en commentaren van de statencommissie Ruimte en Wonen en van de regio's verwerkt.Volgens de meest recente ramingen neemt de woningbehoefte in de jaren 2005-2010 af met 5.700 woningen en stijgt de geraamde behoefte voor de periode 2010-2015 met 4.200 woningen.Het college wil, in navolging van het rijk, het woningtekort in 2010 terugbrengen naar maximaal 1,5 procent. Het tekort schommelt nu tussen 1,5 procent en 2 procent.

Convenant decentralisatie landelijk erkende instellingen in de jeugdzorg GS hebben besloten een convenant over de inpassing van landelijk werkende instellingen van jeugdzorg aan te gaan. Met inwerkingtreding van de Wet op de Jeugdzorg per 1 januari 2005 financiert de rijksoverheid aanbieders van jeugdzorg niet meer rechtstreeks. Landelijk werkende instellingen worden gedecentraliseerd naar de provincie(s). Het betreft in Zuid-Holland Jongerenhuis Harreveld en De Hoenderloo Groep incl. de Glen Millschool. (Deze landelijke instellingen liggen buiten de provinciegrenzen maar vallen onder de coördinerende verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland). Het bovengenoemd convenant regelt deze wijziging en de ondertekening zal de naar verwachting op 2 december plaatsvinden.

Schriftelijke vragen van de SGP/Christenunie over behoud van Zuid-Hollandse molens (nr.1920)De heer G.W. van Veelen van de SGP/Christenunie heeft vragen gesteld over de slechte toestand van de molens van het werelderfgoed Kinderdijk. Hij stelt voor een Deltaplan voor de Zuid-Hollandse Molens op te stellen. GS stellen voor de onderhoudstoestand van de Zuid-Hollandse molens te inventariseren en daarbij de financiële consequenties zichtbaar te maken.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/provinciale staten/schriftelijke vragen.

Bestuursovereenkomst Rechter Maasoever GS hebben een Bestuursovereenkomst Rechter Maasoever en het daarbij horende "Model Bestuurlijke Afsprakenkader" vastgesteld. Doel hiervan is problemen van lokale milieukwaliteit in verband met nieuwbouw op de Rechtermaasoever vroegtijdig te voorzien en aan te pakken. De bestuursovereenkomst vormt een verdere stap om te komen tot concrete afspraken voor specifieke locaties. Het bouwen van woningen dichtbij bedrijven kan leiden tot maatschappelijke druk om de milieubelasting van bedrijven te verminderen. Dat kan de rechts- en bedrijfszekerheid van deze bedrijven in gevaar brengen. Dit speelt op de Rechtermaasoever en voor bedrijven aan de overzijde van de Maas. De ondertekening met de andere partners is op 6 december 2004.

Herijking LandschapsverordeningenDe provincie besteedt als (boven)regionaal werkend bestuursorgaan veel tijd aan procedures voor kleinschalige voorzieningen zoals steigers en bijgebouwtjes. De provincie wil nadrukkelijk haar rol als middenbestuur vervullen, daarom is herbezinning nodig op de provinciale taken. Hierbij wordt ook gekeken naar vermindering van administratieve en bestuurlijke lasten als gevolg van provinciale regelgeving. Eén van de taken is de bescherming van de kwaliteit van het landelijk gebied. Begin 2005 zal de Nota Landschap worden vastgesteld met daarin opgenomen de herijking van de landschapsverordeningen. GS hebben een aantal procedurevoorstellen voor deze herijking, ten behoeve van de Nota landschap, vastgesteld.

Controle protocol Stichting Herontwikkeling ZellingwijkGS hebben kennisgenomen van het controleprotocol van de Stichting Herontwikkeling Zellingwijk. De Stichting moet voldoen aan de eisen van het ministerie van VROM en van de provincie. Het college heeft daarom gevraagd dit vast te leggen in een protocol. Het controleprotocol heeft betrekking op de jaarlijkse kosten en verantwoordelijkheden van Provincie enerzijds en Stichting Herontwikkeling Zellingwijk anderzijds. De stichting wordt gefinancierd uit het provinciale budget voor de Hollandse IJssel. Het controleprotocol wordt ter informatie aan Provinciale Staten verzonden.

Jaarplan Brede School 2005In 2005 stelt de provincie Zuid-Holland een bedrag van ¤ 318.000,- beschikbaar voor brede schoolontwikkelingen. Doelstellingen zijn bestrijden van onderwijsachterstanden, verbeteren van sociale cohesie in wijken, zorgen voor een sluitende dagindeling van kinderen en samenhang van verschillende voorzieningen. In 2004 hebben 24 gemeenten gebruik gemaakt van de stimuleringsregeling. Voor 2005 zijn er negen subsidie-aanvragen ontvangen waarvan inmiddels is geconstateerd dat ze passen binnen het stimuleringsprogramma. Het gaat om de volgende gemeenten: Leidschendam-Voorburg, Bergschenhoek, Ouderkerk a/d Ijssel, Leiderdorp, Zwijndrecht, Capelle a/d IJssel, Nieuwerkerk a/d Ijssel, Katwijk, Hellevoetsluis. Voor de tweede tranche is er nog financiële ruimte voor ondersteuning van twee nieuwe projecten en één adviestraject. Behalve voor de uitvoering van de stimuleringsregeling is er in het jaarplan 2005 ook geld beschikbaar voor Methodiekbeschrijving Brede School (¤ 10.000,-), Netwerk Brede School (¤ 22.000,-), Monitor (¤ 30.000,-) en voor een set thema's: Sport, Diversiteitsbeleid, Bibliotheekvernieuwing, Cultuureducatie en Communityschool (in totaal ¤ 13.500,-).

Overeenkomst vervoermanagementOm het vervoermanagement voor 2005 en 2006 te regelen worden een overeenkomsten gesloten met het Bureau Mobiliteit op Maat en het Vervoerscoördinatiecentrum Zuid-Holland Zuid. Het vervoermanagement houdt in dat gemeenten, regio's en bedrijven worden benaderd om het autogebruik in het woonwerkverkeer terug te dringen, om plannen voor woon-werkverkeer op te stellen, om fietsacties te organiseren en om met vervoerbedrijven te overleggen over verbetering van het openbaar vervoer naar bedrijventerreinen. De overeenkomsten worden naar verwachting op 3 december ondertekend.

Energiebesparende maatregelen in provinciale gebouwenDe komende jaren willen Gedeputeerde Staten allerlei energiebesparende maatregelen treffen in de provinciale gebouwen. In vergaderruimten, toiletten en gangen worden bewegingssensoren geplaatst, leidingen worden geïsoleerd en op alle computers wordt een 'powerdown-optie' ingesteld. In totaal zal in de Voorjaarsnota 2005 worden voorgeteld een budget van ¤ 145.000,- beschikbaar te stellen, waarvan ¤ 73.000,- investeringskosten en ¤ 72.000,- uitvoeringskosten. Doorvoering van het hele pakket zal een jaarlijkse besparing opleveren van ¤ 34.000,-. De maatregelen zijn onderdeel van de nota Energie- en Klimaatbeleid 2000-2010.

Controle zwembadenDe volgende badinrichtingen en zwemgelegenheden krijgen een last onder dwangsom opgelegd omdat ze het water niet tijdig hebben laten onderzoeken door een erkend laboratorium (zie ook GS-berichten van vorige weken):zwembad De Heemborgh (Noordwijk), zwembad De Woelwater (Krimpen a/d Lek), zwembad Aquamar (Katwijk), zwembad De Dompelaar (Groot Ammers), zwembad De Gooye (Dirksland), zwembad De Wel (Nieuwkoop), zwembad Citta Romana (Hellevoetsluis), zwembad De Kleine Oase (Leimuiden), Sauna Bogers (Dordrecht), Sportfondsenbad (Numansdorp), zwembad De Hofstee (Bergambacht), zwembad Poelmeer (Oegstgeest), zwembad De Dukdalf (Brielle), zwembad Sport- en Recreatiecentrum Apollo (Strijen), Recreatiebad Alexander (Rotterdam), Sportfondsenbad De Hoge Bomen (Naaldwijk), zwembad De Hoorn (Alphen aan de Rijn) en zwembad De Lis (Lisse).

Subsidies

het waterschap De Brielse Dijkring ontvangt een subsidie van maximaal ¤ 1.693.500,- voor het project Kreekherstel in de Strypse Wetering de Stichting Horizon ontvangt een subsidie van maximaal ¤ 150.000,- voor een update van het pleegouderbestand en kostendekkende pleegzorg. Het PAD Dordrecht ontvang een subsidie van ¤ 7.500,- voor een tweedaagse conferentie vrijwilligerswerk.