Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176





12,5 miljoen euro beschikbaar

In 2005 nieuwe ronde verplaatsingen intensieve veehouderijen

In 2005 wordt 12,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nieuwe ronde verplaatsingen van intensieve veehouderijen van locaties waar de ondernemingen beperkte ontwikkelingsmogelijkheden hebben.

Gedeputeerde Staten stellen de regeling open in de periode van 17 januari 2005 tot en met 18 maart 2005. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor een beleidsregel vastgesteld. Eigenaren van intensieve veehouderijen of agrarische ondernemers met een gemengd bedrijf met een tak intensieve veehouderij in de extensiveringsgebieden rondom natuurgebieden uit de reconstructieplannen, kunnen zich in die periode aanmelden.

Daar waar ook het opheffen van stankproblemen aan de orde is, is medefinanciering van de voorgenomen verplaatsing door bijvoorbeeld de gemeenten noodzakelijk.
De vergoedingen die in deze beleidsregel zijn opgenomen, liggen hoger dan in de het project Verplaatsing Intensieve Veehouderij van 2003-2004. Uit oogpunt van gelijke behandeling komen de deelnemers aan dat laatste project eveneens in aanmerking voor een extra vergoeding. Er moet dan wel een overeenkomst met de provincie getekend zijn. Bij overtekening van de regeling zullen GS voorrang geven aan die verplaatsingen die het meest bijdragen aan het behalen van de reconstructiedoelen. De reconstructie- en gebiedscommissies geven GS daarover advies.
GS zullen de minister van LNV voorstellen E 5 miljoen extra voor verplaatsing beschikbaar te stellen, zij willen dat desgewenst voorfinancieren.

In de eerste weken van de aanmeldingsperiode organiseert de provincie samen met de reconstructiecommissies informatiebijeenkomsten over de regeling.

In het Bestuursakkoord staat dat de provincie ook het beëindigen van intensieve veehouderijen in extensiveringsgebieden gaat ondersteunen. Met het oog op de samen met ZLTO en BMF op te stellen Agenda van de Toekomst, gebeurt dat nog niet in 2005, maar in de jaren daarna.