Gemeente Delft

Het college heeft voor 2005 geld vrij gemaakt om gebruik te kunnen maken van het Remisetraject van Parnassia Verslavingsreclassering om zogeheten veelplegers aan te pakken. De veelplegers krijgen nadat zij in de gevangenis hebben gezeten intensieve begeleiding, gevolgd door begeleiding in hun eigen woonomgeving. Uit onderzoek blijkt dat een hoog percentage veelplegers verslaafd is.

Vanuit de sociale dienst wordt ondersteuning verleend op het gebied van behoud van inkomen en een woning tijdens het uitzitten van de gevangenisstraf, en het doorverwijzen naar de juiste zorginstanties. De politie is al vanaf 2002 een speciale aanpak gestart rondom veelplegers, waardoor goed in beeld is wie deze veelplegers zijn. Dit heeft in 2003 geleid tot een daling van criminaliteit op een aantal gebieden.

Door nu meer aandacht te geven aan de sociale, financiële en maatschappelijke situatie waarin veelplegers zich bevinden, wordt geprobeerd de cirkel te doorbreken van het keer op keer vervallen in criminaliteit. Hierbij wordt o.a. samengewerkt tussen gemeente, politie, de GGZ-Delfland en Verslavingsreclassering.

Deze aanpak is een uitwerking van het eerder vastgestelde integraal veiligheidsbeleid, waar de aanpak veelplegers al wordt genoemd.

Noot voor de redactie (