AutoRai

25-11-2004

Nissan fabriek wederom ISO 14001-gecertificeerd

De Nissan-fabriek in het Engelse Sunderland heeft zijn ISO 14001-certificering weten te verlengen.

Om wederom voor dit internationaal erkende milieucertificaat in aanmerking te komen, nam Nissan verschillende nieuwe milieubewuste maatregelen. Bovendien is het merk van plan een uniek windturbinepark te bouwen.

De fabriek is al sinds 1998 ISO-gecertificeerd, twee jaar na de invoering van het predikaat. Om de certificering te behouden, hebben de ingenieurs van de Nissan-fabriek nieuwe doelstellingen geformuleerd op de volgende vlakken: het beheersen van de schadelijke uitstoot in lucht en water; het onder controle houden van afvalstromen; het efficiënter gebruiken van energie en het voortdurend verbeteren van prestaties op milieugebied.

In aanvulling daarop heeft Nissan Motor Manufacturing UK Ltd plannen om een windmolenpark binnen het fabrieksterrein te bouwen. Hierdoor zou de uitstoot van kooldioxide door de fabriek met meer dan 10.000 ton per jaar afnemen. De fabriek heeft een vergunning voor het park aangevraagd. Als die wordt toegekend, verrijzen er zeven windmolens op een laag gelegen deel van het fabrieksterrein. Het is dan het eerste windturbinepark in het noordoosten van Groot-Brittannië dat volledig in een industrieel gebied ligt en ook het eerste windturbinepark binnen de wereldwijde Nissan-groep.

Dankzij dit park kunnen ook andere schadelijke uitstoten worden gereduceerd. Bovendien levert zon park een flinke hoeveelheid energie. Dat scheelt geld en maakt dat de fabriek zijn commerciële competitieve positie kan behouden.

Graham Bagley, senior Ingenieur van Sunderland, is bijzonder blij dat het ISO 14001-certificaat wederom is toegekend: Het is een bewijs dat onze maatregelen werken. Een van de voorwaarden voor ISO 14001 is de eis tot continue verbetering. Onze wens om een windturbinepark te bouwen om zodoende de schadelijke uitstoot te verminderen en op een veilige en milieuvriendelijke manier energie te produceren, staat hierbij centraal.

Als Nissan Motor Manufacturing UK Ltd de vergunning krijgt toegewezen, kan de fabriek het park najaar 2005 in gebruik nemen. Eenmaal in bedrijf produceren de windmolens jaarlijks genoeg energie voor 2.600 Engelse huishoudens.