Gemeente Heerenveen

Bureau KOW gekozen als architect voor multifunctioneel gebouw in Skoatterwâld

25/11/2004

Bureau KOW (Kuiper, Oosterheert Wubben) uit Den Haag is gekozen als architect voor het multifunctionele centrum dat komt in de wijk Skoatterwâld. Burgemeester en wethouders zijn akkoord met dit architectenbureau en hun ontwerp nadat een Europese aanbestedingsprocedure is doorlopen waarbij twintig architectenbureaus betrokken waren.

Ook de toekomstige gebruikers van het centrum (o.a. OBS Skoatterwâld, CBS De Burcht, SKEP Kinderopvang Talant, Moerborch, Thuiszorg De Friese Wouden en Caleidoscoop) hebben meegedacht met de selectieprocedure. Het is de bedoeling dat het multifunctionele centrum ontwikkeld, gebouwd en geëxploiteerd wordt door de Corporatieholding Friesland. De gemeente Heerenveen en de Corporatieholding hebben daarvoor een overeenkomst gesloten.

Er is bewust gekozen om de architecten zoveel mogelijk vrijheid te geven om een voor de doelgroepen spannende omgeving te kunnen creëren. Voor het maken van hun ontwerp is aan de architecten een gedetailleerd programma van eisen en een globaal pakket aan stedenbouwkundige eisen verstrekt.

Het multifunctionele gebouw komt op een eiland in het midden van de woonwijk. Daarbij stellen B&W een aantal voorwaarden: zo wil het college dat het eiland waarop het gebouw komt, binnen `de dijken' een open en gevarieerd karakter krijgt, moet er aandacht zijn voor sociale veiligheid en wordt het middenplein gedeeltelijk overkapt.

Het is de bedoeling dat architectenbureau KOW eind 2005 met uitgewerkte plannen komt. Eind 2007 moet het gebouw gerealiseerd zijn. De totale investering is circa tien miljoen euro.