PvdA Europees parlement


Trek "Frankenstein"-richtlijn in!

25 november 2004
PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg demonstreerde vandaag samen met duizenden betogers tegen het voorstel voor en dienstenrichtlijn van oud-eurocommissaris Bolkestein. "Wij roepen op om deze Frankenstein-richtlijn in te trekken en met een ander, beter doordacht voorstel te komen," aldus Van den Burg.

De erfenis van Bolkestein roept zoveel kritiek en weerstand op deze richtlijn soms de "Frankenstein"- of "gruwel"-richtlijn wordt genoemd. Bolkestein stelt voor om de arbeidsvoorwaarden af te laten hangen van vestiging van het hoofdkantoor van een onderneming, het zogenaamde "land van oorsprong"-beginsel. Ieke van den Burg: "Daarmee werk je in de hand dat bedrijven hun hoofdkantoren naar goedkope landen overbrengen en vervolgens de arbeidsvoorwaarden uitkleden. Het streven om onnodige barrières voor meer mobiliteit en grensoverschrijdend dienstenverkeer binnen de EU te bevorderen is prima, maar de manier waarop de Europese Commissie dat wil bereiken is verkeerd."

"Het oorsprongbeginsel staat haaks op andere Europese regelgeving met betrekking tot consumenten- en werknemersbescherming en is op deze manier nog nooit in de eenwording van de interne markt ingezet. In plaats van tot een gelijk speelveld voor dienstverleners leidt het tot een grote chaos en een neerwaartse spiraal van concurrentie op grond van de vestigingsplaatsen met de laagste kosten en de slechtste bescherming en controle. Noch de bonafide dienstverleners, noch afnemers en consumenten, laat staan werknemers in de betreffende sectoren hebben daar iets bij te winnen."

'Ik deel de angst van de vakbonden. Het oorsprongsbeginsel leidt tot afbraak van de medezeggenschapsrechten zoals die in de afgelopen eeuw door de vakbonden zijn opgebouwd. McCreevy, de opvolger van Bolkestein, heeft nu de kans te laten zien dat hij open staat voor onze kritiek en met een beter voorstel wil komen, om de in de toekomst niet als Frankenstein II door het leven te gaan," besluit Van den Burg.

Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep van het EP/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 Tel: (+32) 02 283 7435 / (+33) 388 17 3658 Fax: (+32) 02 284 9435 /(+33) 388 17 6644 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl