KPMG


Ondernemingen zien risicobeheersing als noodzakelijk kwaad

25 september 2004

Nederlandse ondernemingen besteden onvoldoende aandacht aan het in kaart brengen van de risicos die zij lopen en zien de beheersing ervan vooral als een last.

Niet meer dan de helft van de bedrijven heeft een beeld van de meest relevante risicos die zij in hun bedrijfsvoering lopen. Als bedrijven al doen aan risicobeheersing is dit vooral onder druk van de overheid, de aandeelhouders of de Raad van Commissarissen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder tweehonderd Nederlandse ondernemingen. Veel bedrijven, waaronder beursgenoteerde ondernemingen, moeten nog altijd overtuigd worden van de noodzaak van risicomanagement., constateert Carl Messemaeckers van KPMG. De komst van de Code Tabaksblat die beursfondsen voorschrijft dat zij moeten verklaren dat zij hun risicos kennen en beheersen, heeft daar tot nog toe weinig verandering in gebracht. Zowel het ontbreken van toezicht op de naleving van de code als het ontbreken van duidelijke sancties bij het niet voldoen aan de code is hier zeker debet aan.

Met Tabaksblat voor de deur zou het volgens Messemaeckers voor ondernemingen tenminste een uitdaging moeten zijn om met enige mate van zekerheid te kunnen verklaren dat ze een adequaat en effectief systeem hebben voor risicomanagement en interne controle. Messemaeckers: Dit blijkt echter niet het geval. Van de onderzochte bedrijven ziet 44% risicomanagement vooral als een verplichting, opgelegd door de Raad van Commissarissen of de regelgever, terwijl nog eens 40% risicomanagement vooral uit eigen belang heeft. Hoewel een meerderheid van de ondernemingen niet Tabaksblat-plichtig is, zal eventuele jurisprudentie van de ondernemingskamer zeker leiden tot een breder werkingsgebied van de code. Voor de Tabaksblat-plichtige bedrijven betekent het niet kunnen aantonen dat risicos daadwerkelijk beheerst worden dat de aandeelhouders ondoorzichtig risicomanagement als een potentiële grond kunnen zien voor het niet verlenen van décharge aan het bestuur van de onderneming.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 30% van de bedrijven beschikt over een risicomanagementbeleid, waarin zowel de risk appetite de mate van risico die het bedrijf wil lopen - als de risk capacity de risicos die zij kunnen lopen staan beschreven en welke strategie daarbij is gekozen. Door het veelal ontbreken van beleid, ontbreekt bij 75% van de bedrijven ook éénduidigheid om risicos te omschrijvingen en te calculeren. Dit maakt het maken van vergelijkingen tussen de verschillende afdelingen veelal onmogelijk. Messemaeckers: Veel ernstiger is het dat het hierdoor onmogelijk is een geconsolideerd risicoprofiel voor de gehele organisatie op te stellen. Wellicht dat het ontbreken van beleid en éénduidigheid te verklaren is uit het feit dat bij 40% van de bedrijven de voorzitter van de Raad van Bestuur danwel het bestuur als geheel verantwoordelijk is voor het risicomanagementbeleid en daardoor minder noodzaak ziet om dit expliciet vast te stellen. Bij zon 10% van de bedrijven blijkt de Raad van Commissarissen of de Audit Committee verantwoordelijk te zijn voor het risicomanagementbeleid. Dit druist natuurlijk volledig in tegen de toezichthoudende rol die een dergelijk college is toebedeeld.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

KPMG International is a Swiss cooperative of which all KPMG firms are members. KPMG International provides no professional services to clients. Each member firm is a separate and independent legal entity and each describes itself as such (e.g., 'KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International.').

© 2004 KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All Rights Reserved.
KPMG Online Privacy Statement and Disclaimer