Productschap Margarine


25.11.2004

EFSA: Pindaolie niet uitzonderen van etiketteringsplicht

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft haar advies gepubliceerd over het tijdelijk uitzonderen van geraffineerde pindaolie van de etiketteringsverplichting voor allergene ingrediënten op basis van richtlijn 2000/13/EG zoals gewijzigd door richtlijn 2003/89/EG. Het door FEDIOL en IMACE ingediende dossier bewijst volgens de EFSA onvoldoende dat pindaolie geen allergische reacties veroorzaakt. Pindaolie kan dus niet tijdelijk uitgezonderd worden van de etiketteringsverplichting.

Vanaf 25 November 2005 moet de aanwezigheid van een aantal allergenen of daarvan afgeleide stoffen altijd op het etiket vermeld worden wanneer zij bedoeld in een product aanwezig zijn. Bepaalde stoffen die van allergenen afgeleid zijn, veroorzaken echter geen allergische reacties. Tot en met augustus 2004 konden belanghebbenden dossiers indienen bij de Commissie voor het verkrijgen van een uitzondering op deze etiketteringsverplichting. De Commissie stelt volgens de wetgeving uiterlijk op 25 november 2004 - een lijst op met producten die tijdelijk van de etiketteringsverplichting zijn uitgezonderd. Deze tijdelijke uitzondering geldt totdat definitieve resultaten van de genotificeerde studies bekend zijn of tot uiterlijk 25 November 2007. Voor soja- en pindaolie is door Fediol in samenwerking met IMACE een dossier ingediend.

Voor pindaolie heeft de EFSA nu geadviseerd het product niet tijdelijk uit te zonderen. EFSA geeft aan dat voor een uitzondering meer klinische informatie nodig is over de effecten van geraffineerde pindaolie op mensen die ernstig allergisch zijn. Voor deze informatie zijn meer studies nodig. Het EFSA advies over de mogelijke uitzondering voor geraffineerde sojaolie volgt in de komende maanden.

De tekst van het volledige EFSA-advies is hier te vinden.