Productschap Margarine


24.11.2004

Rusland: visolie-export op nieuw certificaat, mits van EU-origine

Nederland mag vanaf 1 januari a.s. gebruik maken van een nieuw exportcertificaat voor de uitvoer van geraffineerde visolie naar Rusland, mits de ruwe visolie aantoonbaar in een door de bevoegde veterinaire autoriteiten in de EU permanent gecontroleerd EU-bedrijf is geproduceerd. Wordt de ruwe visolie echter uit een derde land betrokken, dan kan dit certificaat niet worden gebruikt, tenzij de veterinaire autoriteiten van dat derde land bereid zijn de Russen vergelijkbare garanties te geven.

Het Veterinair Informatiepunt (VIP) maakte begin september bekend dat de Europese Unie en Rusland overeenstemming hadden bereikt over 14 certificaten op technisch niveau voor de uitvoer vanuit de EU naar Rusland van dieren en dierlijke producten. Deze certificaten zouden per 1 oktober jl. worden ingevoerd, maar de definitieve modellen waren op deze datum nog niet gereed. Wel werd aangegeven dat tot 1 januari 2005 in elk geval zowel de huidige als de nieuwe certificaten mochten worden gebruikt. Het was echter lange tijd onduidelijk of een van de desbetreffende 14 documenten voor de export van geraffineerde visolie kon worden gebruikt.

Over de certificaten zijn afspraken gemaakt tijdens het bezoek van de EU aan de Russische autoriteiten begin september, waarbij vertegenwoordigers van de Europese Commissie alsmede de Nederlandse Chief Veterinary Officer (CVO) namens de EU-lidstaten aanwezig waren. Uit het accoord bleek onder andere dat er een oplossing leek te zijn gevonden voor de re-export en re-loading van producten uit andere EU-lidstaten vanuit Nederland naar Rusland. Intra-verkeer werd toegestaan, mits het was voorgecertificeerd.

Ook is op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de problematiek van de lijst A-ziekten en het regionaliseren van de EU bij een eventuele uitbraak hiervan. Deze kwestie wordt echter nog nader uitgewerkt in een werkgroep.

Visolie
De situatie van (geraffineerde) visolie is vooralsnog verre van ideaal. In artikel 4.1 van het betreffende certificaat (nr. 7 op de lijst van 14) staat "Live fish, chilled and frozen, seafood and products of their processing subjected to heat treatment, destined for direct human consumption and exported into the Russian Federation were produced in establishments, approved by the Competent Veterinary Service in the EU for supplying their production for export and operating under its constant supervision."

Dit betekent dat de visolie geproduceerd moet zijn in de Europese Unie, bij voorkeur in het land dat exporteert naar Rusland, dus Nederland. Wanneer het product in eerste instantie uit een andere lidstaat afkomstig is en voor verdere verwerking naar Nederland komt - hetgeen de Nederlandse praktijk is - zal het product vergezeld moeten gaan van een zgn. pré-certificaat. In dit door de Russen bij intraverkeer verplicht gestelde pré-certificaat worden de veterinaire eisen nog eens afgedicht. Dit pré-certificaat is nog niet beschikbaar maar zal zonder twijfel dezelfde veterinaire verklaringen gaan bevatten als het feitelijke exportcertificaat.

Verder dient het producerende bedrijf (dus in de Nederlandse situatie de raffinadeur) onder constante supervisie te staan van de verantwoordelijke Veterinaire Dienst, in Nederland de VWA/RVV.

De overige eisen in het certificaat lijken vooralsnog geen onoverkomelijke bezwaren op te leveren. Zoals het er nu uitziet, zou export van geraffineerde visolie onder de nieuwe voorwaarden en zoals hierboven omschreven mogelijk moeten zijn. Deze visolie moet wel op het moment van export geschikt zijn voor humane consumptie (ze mag dus wel in Rusland worden afgewaardeerd voor bestemming diervoeder of techniek maar vrijwel zeker niet reeds in Nederland).

Dierlijke vetten
De export van producten waarvoor nog geen nieuw certificaat was overeengekomen, waaronder dierlijke vetten, mocht (en mag) op de huidige certificaten en dus op basis van de huidige veterinaire voorwaarden worden voortgezet totdat ook hiervoor nieuwe certificaten zijn ontwikkeld. Naar verwachting gebeurt dit in de loop van 2005.

Klik hier voor een korte samenvatting van de overeengekomen tekst tussen de EU en Rusland inzake de nieuwe veterinaire certificaten.

Hier treft u de productomschrijvingen aan behorend bij de 14 certificaten waarover de EU en Rusland overeenstemming hebben bereikt. Certificaat nr. 7 zal tezijnertijd onder genoemde voorwaarden voor visolie bestemd voor humane consumptie moeten worden gebruikt.