GroenLinks

Opmerkelijke voorstellen GroenLinks voor toekomst Europese Groenen

25 november 2004

Een EU-wijd referendum onder alle groene partijleden over belangrijke onderwerpen als de Europese Grondwet en een groene kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dit zijn enkele van de opmerkelijke voorstellen die GroenLinks komend weekend indient tijdens de raadsvergadering van de Europese Groene Partij (EGP) in Dublin.

GroenLinks wil hiermee bereiken dat de EGP zich ontwikkelt tot een goed samenwerkende Europese partij en voorbereid is op de belangrijke veranderingen die de nieuwe Europese Grondwet voor de democratie in Europa brengt.

Kieslijsten

Behalve de eerder genoemde voorstellen vraagt GroenLinks om een raadsdebat over de wenselijkheid van transnationale kieslijsten en de gevolgen hiervan voor de EGP. De nieuwe Europese Grondwet geeft het Europees Parlement een zwaardere stem in de vormgeving van de Europese verkiezingen. Het parlement zou deze grotere macht aan kunnen grijpen om haar pleidooi voor transnationale kieslijsten kracht bij te zetten.

Volgens GroenLinks moet de EGP hierop voorbereid zijn omdat deze het belang van Europese politieke partijen enorm zouden vergroten. In de praktijk betekent een transnationale kieslijst dat een Nederlander bij de Europese verkiezingen ook op een kandidaat uit het buitenland kan stemmen. Dit zou het gevoel van Europese eenheid flink ten goede kunnen komen.

«