Gemeente Dongen


Vier kunstenaars maken een schetsontwerp 25-11-2004 00:00 Kunst in de Hoge Akker
Bewoners van de Hoge Akker ervaren de wijk waarin zij wonen niet als een samenhangend geheel. Dit is een van de gegevens waarmee de vier kunstenaars die opdracht kregen een schetsontwerp te maken voor een kunstwerk in de Hoge Akker rekening moeten houden.

Sinds het begin van dit jaar is een werkgroep onder leiding van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) bezig om criteria vast te stellen waaraan het kunstwerk in de Hoge Akker moet voldoen. In de werkgroep zitten bewoners uit de wijk. Het kunstwerk wordt naar verwachting in het najaar van 2005 geplaatst.

Een aantal jaren geleden besloot de gemeenteraad dat er op de volgende locaties kunst moest komen: de Hoge Akker, Klein Dongen-Vaart en s Gravenmoer. Dit besluit ligt vast in het Beelden plan van Dongen. Door kunstwerken te plaatsen verbetert de leefomgeving van de bewoners.

Schetsontwerp
De werkgroep voor kunst in de Hoge Akker gaf aan vier kunstenaars de opdracht een schetsontwerp te maken voor een kunstwerk. Dit zijn: Alice Helenklaken en Sjoerd Hoogma die samenwerken onder de naam Handle with care, Feddo van Riel en Jeroen van de Laar. Deze kunstenaars hebben ervaring met kunstwerken voor de openbare ruimte. Op 12 januari 2005 presenteren de kunstenaars hun schetsontwerp aan het college van Burgemeester en Wethouders en aan de werkgroep. Op basis van deze presentatie wordt gekozen welke kunstenaar het kunstwerk voor de Hoge Akker gaat maken.

Criteria
De werkgroep stelde een aantal criteria vast waarmee de kunstenaars aan de slag gingen. Het kunstwerk moet:

* de samenhang in de wijk bevorderen

* bij voorkeur transparant zijn

* toegankelijk zijn en vandalismebestendig
* veilig zijn.

Het kunstwerk mag kleurrijk zijn en kan uit verschillende elementen bestaan die op een aantal plaatsen in de wijk worden gezet. Er moet gestreefd worden naar draagvlak in de wijk.

Wethouder Piet Panis:De wijk Hoge Akker kent veel fraaie woningen met diverse architectuur. Om de onderlinge samenhang te versterken is een kunstwerk dan ook een goed middel. De wijk zal daardoor verder aan kwaliteit winnen.