Gemeente Dongen


Vertrektijden op digitale display bij bushalte 25-11-2004 00:00 BBA start proefproject met actuele vertrektijdeninformatie Er breken nieuwe tijden aan bij de BBA-haltes. Op het traject tussen Breda en Tilburg en dus ook in Dongen is op 18 november het proefproject Bus on-time, Bus on-line van start gegaan.

Het project is gericht op verbetering van het openbaar vervoer door het wegnemen van onzekerheid bij reizigers. Eind 2005 moet blijken of het project de gewenste effecten heeft.

Met behulp van een satellietverbinding waarschuwt de bus voortaan wachtende passagiers bij plotselinge wijzigingen in de vertrektijden. De bus geeft signalen die via het GPRS-netwerk naar de verkeerscentrale van BBA worden gestuurd. Een computer rekent daarna uit waar de bus zich bevindt en hoe lang het nog duurt voordat de bus de volgende halte bereikt. Deze informatie wordt vervolgens naar een ontvanger op de halte gezonden. Op een digitale display bij de halte staat steeds de werkelijke vertrektijd vermeld. Hierdoor blijven reizigers te allen tijde volledig op de hoogte.

Dit proefproject van BBA en de provincie Noord-Brabant start op 28 haltepalen langs het traject Breda Oosterhout Dongen Tilburg (lijn 126 en 127). Bij de start van de T Bus in april 2005 worden in Tilburg nog eens 6 haltes aan het project toegevoegd.
Wethouder Ad van Beek: In de afweging of mensen met eigen of openbaar vervoer gaan is ook de betrouwbaarheid van de regeling belangrijk. Het wachten op een bus waarvan je niet weet wanneer deze daadwerkelijk komt, past niet meer in ons informatietijdperk. Ik hoop dat de informatiedisplays het gebruik van het openbaar vervoer aantrekkelijker maken.