Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Omzetdrempel fusietoezicht voor verzekeraar ook van toepassing op herverzekeraar

25-11-2004 / 10:43

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het besluit in zaak 4246/Sirius - TBi vastgesteld dat de omzetdrempel voor de verplichte melding door verzekeraars van een fusie ook geldt voor herverzekeraars.

Om te kunnen spreken van een fusie of overname die bij de NMa dient te worden gemeld, dienen de bij de transactie betrokken ondernemingen in het voorafgaande kalenderjaar zowel gezamenlijk als individueel een bepaalde minimum omzet te behalen. Voor verzekeraars is in de Mededingingswet een afzonderlijke bepaling opgenomen omdat "omzet" voor deze ondernemingen geen geschikte maatstaf is voor de bepaling van de meldingsdrempel. Voor verzekeraars in de zin van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 (Wtv) wordt daarom gekeken naar de "bruto geboekte premies" in plaats van naar de omzet, waarbij als drempel geldt dat ten minste EUR 4,540 miljoen aan premies wordt ontvangen van Nederlandse ingezetenen.

Hoewel de Wtv, op een aantal artikelen na, niet van toepassing is op herverzekeraars heeft de directeur-generaal NMa geoordeeld dat voor de toepasselijkheid van het fusietoezicht voor een herverzekeraar, evenals voor een (directe) verzekeraar, gekeken moet worden naar de bruto geboekte premies. De NMa baseert zich bij deze conclusie op de volgende overwegingen:

Ten eerste is het voor de toepasselijkheid van het fusietoezicht van belang een geschikte maatstaf te gebruiken die de economische kracht van de bij de transactie betrokken ondernemingen zo nauwkeurig mogelijk weergeeft. In het geval van een verzekeraar wordt de economische kracht van dit type onderneming het beste weergegeven door de waarde van de bruto geboekte premies. De NMa ziet geen reden waarom dit niet eveneens voor een herverzekeraar zou gelden.

Ten tweede heeft de wetgever beoogd de behandeling van fusietoezicht op het verzekeringswezen te enten op die van de EG-fusieregels. Onder deze regels wordt ook de waarde van de bruto geboekte premies gebruikt voor de toepasselijkheid van het fusietoezicht en worden onder verzekeraars expliciet ook herverzekeraars begrepen.

Ten derde zijn herverzekeraars niet geheel uitgesloten van de werkingsfeer van de Wtv. Het toezicht krachtens de Wtv richt zich tevens, zij het in beperkte mate, mede op de herverzekeringssector.

Deze conclusie volgt uit de melding van de voorgenomen overname van herverzekeraar Tryg-Baltica Forsikring internationalt forsikringsselskab A/S door verzekeraar Sirius International Insurance Corporation AB. Een openbare versie van dit besluit is gepubliceerd op de website van de NMa