CTGZORG

CTG/ZAio geeft aanzet vrije tarieven fysiotherapie

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit in oprichting heeft maandag 15 november 2004 op verzoek van het Ministerie van VWS een uitvoeringstoets voor fysiotherapie vastgesteld. Het gaat om een experiment dat vrije tarieven voor fysiotherapeuten per 1 januari 2005 mogelijk maakt. Het experiment dient als proef voor het invoeren van gereguleerde marktwerking in de zorg.

Momenteel gelden voor vrijgevestigde fysiotherapeuten maximumtarieven. Het experiment maakt vrije tarieven voor fysiotherapie mogelijk. Per 1 januari 2005 geldt, net als nu, de zitting als declaratiebasis, maar over het tarief per zitting kan de fysiotherapeut vrij onderhandelen met de zorgverzekeraar van de patiënt. Voor onverzekerde patiënten of voor patiënten van wie de zorgverzekeraar (nog) geen contract heeft afgesloten met een fysiotherapeut, wordt een standaardprijslijst gehanteerd door de fysiotherapeut.

CTG/ZAio is op verzoek van de Minister van VWS gestart met de ontwikkeling van een monitor van de ontwikkelingen op de markt voor fysiotherapie.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben positief gereageerd op de invoering van vrije tarieven voor fysiotherapie per 1 januari 2005.

De Minister van VWS moet het CTG/ZAio-besluit nog goedkeuren. .

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) regelt de tarieven en budgetten voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 25 november 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
Natascha Boudewijn, Hoofd Communicatie 06-46287349 Drs. Henk van Vliet, Secretaris 06-55820547

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

25 nov 04 14:33