Nederlands Politie Instituut



1. Nederlands Politie Instituut

2. Korpsbeheerdersberaad

3. Raad van Hoofdcommissarissen

Den Haag, 25 november 2004.

EXTRA INZET BIJ VOETBALWEDSTRIJD TE GROOT

POLITIE WIJST NIEUWE OPZET EREDIVISIE AF

De nieuwe opzet van de Holland Casino Eredivisie (HCE) en de Gouden Gids Divisie (GGD) betekent een te grote extra inzet van de politie, die wordt geschat op 10.000 tot 14.000 uur per seizoen. De wedstrijden zijn bovendien gepland op dagen, dat de politiecapaciteit beperkt is door andere prioriteiten. De extra politie-inzet is daardoor zeer moeilijk verantwoord te organiseren en vanuit politieoogpunt niet uitvoerbaar zonder ingrijpende consequenties. Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) wijzen de voorstellen van de KNVB daarom af en hebben dit vandaag in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kenbaar gemaakt.

Begin oktober presenteerde de KNVB de plannen voor een nieuwe opzet van de HCE en GGD. Uit een analyse van de politie blijkt dat binnen de HCE zestien tot 22 extra wedstrijden gespeeld gaan worden en bij de GGD komen er play-offs met een knock-outsysteem aan het einde van de competitie. De extra wedstrijden moeten binnen de bestaande competitieronde worden gepland. Om de competitie met extra speeldagen rond te krijgen staan in de concept-speeldagenkalender van de KNVB de extra wedstrijden gepland in het eerste weekend van augustus 2005 (een week eerder dan gebruikelijk), in de periode rond Kerst en de jaarwisseling en op 29 en 30 april 2006.

In deze perioden heeft de politie veel andere prioriteiten. Eind augustus zijn er veel grote evenementen zoals popfestivals en zitten de korpsen nog volop in de vakantieperiode van het eigen personeel. Tijdens de Kerst en jaarwisseling is bij de politie prioriteit voor de aanpak van (illegaal) vuurwerk, kerstboomverbrandingen, kerstboomoorlogen en andere ordeverstoringen. Op Koninginnedag is er traditioneel veel inzet nodig voor evenementen als vrijmarkten en muziekfestivals.

Als gevolg van het knock-outsysteem zal pas zeer kort voor het begin van de play-off wedstrijden bekend zijn welke clubs tegen elkaar spelen en kan pas op het laatste moment een risico-inventarisatie worden gemaakt. Dit betekent een te korte voorbereidingstijd voor de politie. De politie verwacht dat deze wedstrijden een hoog risico zullen hebben vanwege de grote belangen die er op het spel staan en dat zich altijd risicoclubs zullen kwalificeren. De gevolgen van een nieuwe competitie staan bovendien haaks op het kabinetsbeleid dat juist is gericht op vermindering van de politie-inzet bij voetbalwedstrijden.

========================

Noot redactie (