Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Rapport: Kansen optimaal benutten

Optimisme over groei Brabantse economie

De Brabantse economie zal de komende jaren sterker groeien dan het landelijk gemiddelde. Die voorspelling staat in de Sociaal-Economische Verkenning (SEV) voor Noord-Brabant. Het rapport is lovend over de mogelijkheden die Brabant te bieden heeft voor ondernemingen. Maar dan moeten de kansen ook optimaal worden benut. Daarom is het nodig om alle krachten te bundelen, zodat kennis en innovatie beter tot hun recht komen.

De economie in Brabant groeit in 2005 met 1,75 procent. Het Centraal Planbureau verwacht voor de nationale economie een groei van 1,5 procent. Afgelopen jaren kende Brabant een lagere economische groei dan het landelijk gemiddelde. Dat kwam door de conjunctuurgevoeligheid van de Brabantse economie. Deze zorgt ervoor dat wanneer de wereldeconomie aantrekt, Brabant daar als eerste weer van profiteert.
De bijdrage aan de nationale economie zegt iets over de kracht van de Brabant. Noord-Brabant telt ongeveer 120.000 vestigingen van bedrijven, die samen werk bieden aan meer dan 1,1 miljoen mensen. Het bruto regionaal product bedraagt jaarlijks ruim 59 miljard euro. Daarmee draagt de provincie voor 15 procent bij aan het bruto binnenlands product en eveneens 15 procent aan de nationale werkgelegenheid.

Het SEV-rapport is positief over het vestigingsklimaat in Brabant. Dat blijkt onder meer uit het feit dat 80 procent van de buitenlandse ondernemingen zich in de provincie vestigt (cijfers eerste helft 2004). Vergeleken met andere delen van Nederland scoort Brabant ook goed op het vlak van ruimte voor werken, het aantal 'technostarters' en investeringen door het bedrijfsleven in onderzoek en ontwikkeling. De doorstroming op de provinciale wegen is overwegend voldoende. Files zijn er met name op de hoofdaders van het wegennet, vooral op de A2 en A16.
De onderzoekers wijzen er op dat Brabant nog teveel mogelijkheden onbenut laat om de economie aan te jagen. Brabant heeft alles om de economie gezond te houden, maar slaagt er onvoldoende in om de juiste partijen en instanties bij elkaar te brengen. Ook is er sprake van een lage innovatiegraad van met name het midden- en kleinbedrijf. Verder blijven de investeringen in onderzoek en ontwikkeling van kennisinstellingen in Brabant achter bij het Nederlands gemiddelde, aldus het rapport. Daarnaast blijkt er een structureel tekort aan voldoende technisch gekwalificeerd personeel. Bovendien staat de arbeidsproductiviteit onder druk. Deze ligt 5 procent onder het landelijk gemiddelde. Dat komt omdat relatief veel bedrijven in Brabant de afgelopen jaren, ondanks de economische teruggang, hun personeel hebben vastgehouden. De Provincie ziet in het rapport een bevestiging van haar inzet om versterkt aan de slag te gaan met de uitvoering van innovatie-, bedrijventerreinen- en arbeidsmarktbeleid. Zo komt de Provincie bijvoorbeeld binnenkort met een Actieprogramma voor innovatie.

Het rapport Sociaal-Economische Verkenning Noord-Brabant 2005 is opgesteld door het bureau EIM.




Provincie Noord-Brabant