Gemeente Amsterdam

Bestemmingsplan IJburg tweede fase vernietigd
25 november 2004 - Djoe Lan Tan

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de bouw van de tweede fase IJburg vernietigd. De tweede fase IJburg behelst de bouw van het Centrum-, Midden-, Strand- en Buiteneiland. De resterende eilanden van IJburg.

Door de uitspraak wordt de aanleg van de tweede fase IJburg met minimaal een jaar vertraagd. De gemeente ziet geen enkele aanleiding om af te zien van de aanleg van IJburg tweede fase en zal een nieuw bestemmingsplan opstellen. De uitspraak van de Raad van State geeft duidelijke handvatten voor het opstellen van dit nieuwe bestemmingsplan.

ijburginaanbouwlente2002.jpg (35 Kb)

Reden voor vernietiging

In essentie geeft de Raad van State de volgende redenen aan voor de vernietiging:

1. Het is op basis van de plankaart van het bestemmingsplan niet duidelijk of IJburg geheel buiten de Speciale Beschermingszone van de Vogelrichtlijn ligt.

2. Het bestemmingsplan is te globaal. Als uitgangspunt is het eilandenmodel genomen, dat van wezenlijke betekenis is voor de te beschermen natuur- en milieuwaarden. De eilandenstructuur is echter niet verankerd in het bestemmingsplan, aangezien de eilanden indicatief zijn aangegeven op de plankaart. Dit betekent dat ook nog een andere inrichting van het plangebied mogelijk is.
3. Het onderzoek naar de verstorende effecten op de Speciale Beschermingszone is niet volledig. Nader onderzoek is nodig, waarbij de actuele gevolgen van IJburg eerste fase, de gevolgen van de aanleg IJburg tweede fase en de gevolgen van de ingebruikname van IJburg tweede fase gedetailleerd worden bestudeerd.

De gemeente Amsterdam is onaangenaam verrast en betreurt de uitspraak van de Raad van State. "De regelgeving moet worden aangepakt. Zo kan er niet meer worden gebouwd, minister Dekker (VROM) heeft deregulering aangekondigd, dan moet ze ook wel doorzetten." aldus Duco Stadig, wethouder volkshuisvesting.
De uitspraak heeft geen gevolgen voor de bouw van de huidige eilanden.

© Gemeente Amsterdam