Gemeente Voorschoten

Persberichten - Huiselijk geweld is niet normaal: Regionaal Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld geopend
Uitgebracht op: donderdag 25 november 2004

Donderdag 25 november was de opening van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is opgericht om de kennis en expertise op het gebied van huiselijk geweld te bundelen en ervoor te zorgen dat de mensen die bellen, naar de juiste instantie kunnen worden doorverwezen. Er is voor een regionaal steunpunt gekozen om een brede toegankelijkheid naar allerhande instellingen te vergroten.

Verschillende organisaties en instellingen werken samen met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Annette Martens, Ellen Schot en Willemijn Tholen zijn namens de GGD Zuid Holland Noord betrokken bij de oprichting van het steunpunt. Annette Martens: Voorheen was geen duidelijk loket voor hulp of advies. Nu is dat er wel. De telefonisten zijn getraind in telefonische hulpverlening van alle soorten geweld. Zij zijn deskundig, kunnen bellers proberen te motiveren om mee te denken over een oplossing en kunnen mensen doorverwijzen.

Voor slachtoffers, omstanders en daders
Willemijn Tholen vertelt over het steunpunt: Er is veel schaamte, bij slachtoffers én bij daders. Met het Advies- en Steunpunt willen we de drempel verlagen. En hoe sneller de agressie stopt, hoe beter de spiraal van geweld doorbroken kan worden. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is er voor slachtoffers, omstanders maar ook voor daders. Daders handelen vaak uit onmacht, aldus Annette Martens. Dus ook een dader heeft hulp nodig. Daarnaast biedt het Advies- en Steunpunt omstanders een mogelijkheid voor ruggespraak. Er zijn veel kanalen waarlangs huiselijk geweld opgemerkt kan worden. Zo kunnen leerkrachten bellen voor advies, of de buurvrouw die alsmaar ruzie en geschreeuw hoort.

Wat is huiselijk geweld
Huiselijke geweld doet zich overal voor, in alle lagen van de bevolking. Het is geen probleem dat alleen speelt in grotere steden, ook in dorpen komt het voor. Huiselijk geweld kent meerdere dimensies. Het gaat lang niet alleen om klappen die er uitgedeeld worden, ook vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik en financiële uitbuiting zijn vormen van huiselijk geweld.

Cijfers
Harde cijfers van huiselijk geweld zijn er nauwelijks. De meldingen die bij de politie binnenkomen, zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg. Als je de landelijke cijfers omrekent naar cijfers voor de regio Zuid Holland Noord, komt het aantal op 238.500 gevallen van mensen die ooit met huiselijk geweld te maken hebben gehad. Daar moet iets aan gedaan worden: huiselijk geweld is namelijk echt niet normaal.

Adres en spreekuren
Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld
Telefoon: 0900 - 1102030 (lokaal tarief)

Spreekuren
Maandag: 13.30 - 17.00 uur
Dinsdag: 13.30 - 17.00 uur
Donderdag: 09.00 - 12.30 uur

Buiten de spreekuren hoort u het antwoordapparaat. Als u contact wilt, spreek dan de volgende gegevens in: naam; het nummer waar u op teruggebeld kunt worden; drie tijdstippen waarop u veilig gebeld kunt worden.

Bij acuut gevaar bel het alarmnummer 112 (politie, ambulance). Bij vermoedens van kindermishandeling, bel het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) 0900-1231230.


- einde bericht -