D66

De jaarlijkse multilaterale IDI Academy vond van 15 tot en met 17 november plaats in Kraków, Polen. Het thema From Braindrain to Brainpower bleek een uitermate goed en actueel onderwerp te zijn, dat garant stond voor verhitte discussies, indrukwekkende verhalen en een zeer bevredigend resultaat.

De deelnemers van de Academy waren dit jaar afkomstig uit Albanië, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Bulgarije, Servië, Turkije en Roemenië. Hoewel de groep deelnemers zeer divers was, waren er ook gemeenschappelijke kenmerken: ze waren allen jong, ambitieus, en actief binnen een liberale en democratische partij in hun eigen land. Velen bezetten hoge functies binnen hun partij, zoals vice-voorzitter, voorzitter van de jeugdafdeling, en zelfs een kandidaat staatssecretaris.

Hoewel deze landen voor buitenstaanders misschien allemaal hetzelfde lijken te zijn, bleken er enorme verschillen te bestaan in zowel cultureel, historisch als politiek opzicht. Dit zorgde ervoor dat deelnemers niet alleen van de sessies -geleid door Dirk Verhofstadt en Rinke Zonneveld- hebben kunnen leren, maar ook van de ervaringen van elkaar.

De Autumn Academy 2004 is een groot succes geworden, met als meest belangrijke resultaat een resolutie waarmee de deelnemers aan de slag gaan in hun eigen partij en land. Bovendien levert een dergelijk multilateraal project een intensivering van samenwerking tussen D66 en partijen uit Midden- en Oost Europa, alsmede tussen de deelnemende partijen onderling. Om een eerste versie van de tijdens de Autumn Academy 2004 geschreven resolutie te lezen, klik hier.

Een vervolg op deze conferentie zal plaatsvinden in Sofia, Bulgarije in mei 2005. Voor deze conferentie zullen parlementariërs uitgenodigd worden, waarbij gesproken zal worden over wetgeving om de negatieve gevolgen van brain-drain om te keren.

Voor meer informatie over de Autumn Academy 2004 en het vervolgtraject hierop kunt u contact opnemen met Petra Bies (p.bies@d66.nl) of Leon Emmen l.emmen@d66.nl

Neem ook eens een kijkje op onze internationale website: www.democrats.nl

24-11-2004 19:00