Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 23-11-2003 (25-11-2004)

Werkzaamheden aan brug Dunsedijk, Esbeek
Uit een onderhoudsinspectie is gebleken dat de brug aan de Dunsedijk - vlakbij café In den Bockenreijder - ernstige slijtageverschijnselen heeft. De zogenaamde bovenbouw van de brug - de houten dekbalken, leuningen en stalen liggers - moet vervangen worden. Omdat er sprake is van een onveilige situatie moet dat op zeer korte termijn gebeuren. Aan een gespecialiseerd bedrijf is opdracht verstrekt. In de tussenliggende periode geldt een aantal maatregelen. De brug is tijdelijk gesloten voor voertuigen met een aslast hoger dan 2 ton en er zijn rijplaten over de brug aangebracht.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Voorbereidingsbesluiten
Het college stelt de raad voor een viertal voorbereidingsbesluiten te nemen. Deze voorbereidingsbesluiten zijn nodig om mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van plannen die niet passen binnen de bestemmingsplannen die ter plaatse gelden. Aangezien de betreffende bestemmingsplannen ouder zijn dan 10 jaar moet een voorbereidingsbesluit worden genomen voordat de vrijstellingsprocedure gestart kan worden. Het gaat om voorbereidingsbesluiten voor de locaties:

§ Julianastraat 41 en 43, Diessen
Op deze voormalige bedrijfslocatie wil Brameco Zon starterswoningen, zorg-, starters- en seniorenappartementen en commerciële ruimte te realiseren.

§ Sint Sebastiaanstraat, Hilvarenbeek
Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) is eigenaar van 13 (huur)woningen in de Sint Sebastiaanstraat. SWH wil op deze locatie 16 nieuwe woningen realiseren voor starters en senioren. Het gaat om 8 zogenaamde levensloopbestendige woningen, 7 drive-in woningen en 1 hoekwoning met atelierruimte.

§ Binnenterrein Haghorst
De eigenaar van een binnenterrein in Haghorst heeft een plan ontwikkeld voor de bouw van 5 woningen in de kern Haghorst.

§ Van der Heijdenstraat 2, Hilvarenbeek
Op deze locatie wil Wirken Motoren het bestaande bedrijf uitbreiden.

Herstructurering/fusie bibliotheek
Landelijke afspraken en wetgeving zetten in 2002 een proces in gang dat moet leiden tot herstructurering en fusie van openbare bibliotheken. Per 1 januari moet dit proces zijn afgerond. Het is de bedoeling dat de openbare bibliotheken van Hilvarenbeek, Oisterwijk, Goirle en Tilburg vanaf dat moment de nieuwe basisbibliotheek Openbare Bibliotheek Tilburg (OBT); bibliotheek voor Midden-Brabant vormen. Aan de raad wordt onder meer voorgesteld kennis te nemen van het besluit van het plaatselijke bibliotheekbestuur om per 1 januari a.s. te fuseren met de Stichting OBT. Tevens wordt voorgesteld te besluiten de subsidie ten behoeve van de openbare bibliotheek Hilvarenbeek voortaan toe te kennen aan de Stichting OBT Midden-Brabant.

Beleidsnota integrale veiligheid
Aan de raad wordt het voorstel gedaan om de beleidsnota Integrale veiligheid vast te stellen. Dat de gemeente groot belang hecht aan bevordering van de veiligheid van haar inwoners wordt onderstreept in het beleidsprogramma 2002 2006. In de beleidsnota Integrale veiligheid worden de uitgangspunten en randvoorwaarden van het lokale veiligheidsbeleid nader uitgewerkt en wordt ingegaan op de rol die zowel de gemeente als andere partijen hierbij spelen.

Uit eerdere collegevergaderingen

Onderzoek huisvesting onderwijs
Het college heeft de startnotitie nieuwbouw onderzoek onderwijshuisvesting vastgesteld. De notitie wordt in de decembervergaderingen ter kennis gebracht van de raadscommissies voor Welzijn en ABF.
Het onderzoek vloeit voort uit het Integraal Huisvesting Plan 2004-2024. Daarin is aangegeven dat de noodzaak tot nieuwbouw voor de schoolgebouwen bepaald moet worden om een correcte afweging te kunnen maken tussen investeren in de huidige gebouwen of realiseren van nieuwbouw.

Subsidie Herculesprijs
Het college heeft besloten om vanaf 2007 jaarlijks een waarderingssubsidie van 500,00 toe te kennen aan Stichting Herculesprijs.