Gemeente Utrecht

Reïntegratie werkzoekenden voor het eerst in beeld gebracht

De gemeente Utrecht heeft voor de eerste maal de 'reïntegratiemonitor' uitgebracht, met gegevens van alle uitkeringsgerechtigden in de stad. Hiervoor zijn twintig bestanden gekoppeld van gemeente, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Centrum Werk & Inkomen (CWI) en reïntegratiebedrijven. Zo zijn statistische gegevens verzameld over personen die werkzoekend zijn en/of een uitkering hebben of werkzaam zijn in een gesubsidieerde baan en de sociale werkvoorziening.

Deze informatie wordt gebruikt bij het gemeentelijke beleid om mensen te ondersteunen bij het vinden van een baan. Zo kan op grond van de monitor worden bepaald bij welke doelgroepen extra acties nodig zijn. Bijvoorbeeld versnelde plaatsing in een reïntegratietraject van werkzoekende inwoners uit Utrechtse wijken met een hoge werkloosheid (Zuidwest, Noordwest en Overvecht). Opzet is het werkloosheidspercentage in deze wijken zoveel mogelijk naar het stedelijk gemiddelde terug te brengen.

Dankzij de medewerking van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, Centrum Werk & Inkomen en reïntegratiebedrijven kon de reïntegratiemonitor voor het eerst samengesteld worden. Uit de monitor blijkt onder meer dat 4.450 Utrechters in 2003 of begin 2004 deelnamen aan een reïntegratietraject. Het ging daarbij om 1.700 personen met een bijstandsuitkering, 1.000 personen met een WW-uitkering en 1.250 werkzoekenden met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er waren in die periode 500 personen in een reïntegratietraject opgenomen die geen uitkering (meer) ontvingen.

Het bereik van allochtonen in reïntegratietrajecten is hoog, zelfs relatief hoger dan het bereik van autochtonen.

Afstand tot de arbeidsmarkt veelal groot
Begin 2004 had in totaal 15% (ruim 30.000) van de Utrechtse potentiële beroepsbevolking een uitkering (Bijstand, WW of Arbeidsongeschiktheid). Vergeleken met 2003 is het aantal WW-gerechtigden met bijna 50% toegenomen, het aantal Bijstandsgerechtigden met 7% en het aantal ontvangers van een arbeidsongeschiktheidsuitkering is met 5% gedaald.

De inschatting is dat de meerderheid van de mensen die in Utrecht staan ingeschreven als werkloze werkzoekende een grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Voor hen is het dus moeilijk om werk te vinden. In deze groep bevinden zich veel ouderen (45-65 jaar), allochtonen en laag opgeleiden.

In de Bijlage vindt u een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten uit de monitor.

Verdere ontwikkeling Reïntegratiemonitor
De Reïntegratiemonitor zal de komende jaren worden uitgebreid met de resultaten van reïntegratieactiviteiten (hoeveel mensen hebben hierdoor een baan gevonden) en met ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Als het mogelijk is dan zullen in de toekomst ook gegevens over het verrichten van vrijwilligerswerk en het volgen van een taaltraining aan de monitor worden toegevoegd. Dit zijn immers activiteiten die de kansen op de arbeidsmarkt ook verbeteren. Op dit moment is het technisch nog niet mogelijk om deze gegevens op te nemen.

Noot voor de media: