Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Joke Elzinga - Boomtekeningen in Hortus botanicus Leiden

Galerie de Brasserie 1 november - 23 december 2004

De bomen van de Hortus vormen de ruggengraat van de tuin. De oude treurbeuk uit 1840, de Kaukasische vleugelnoot van 1813 - ze bepalen het beeld van de Hortus. Door hun schaduw worden voor de varen- en stinzeplantencollectie van de Hortus precies de juiste voorwaarden geboden om er optimaal te groeien en bloeien. Ook voor Joke Elzinga zijn bomen belangrijk, ze zijn voor haar een metafoor voor bewegen in tijd en ruimte. Zo onstaan haar 'Boomtekeningen'.



Hortus Lissabon Meijendel Fruitboompje

Joke Elzinga: 'De boomtekeningen tonen bomen zonder hun omgeving, geen achtergronden, soms een spoor van het wortelgestel. Deze bomen zijn taai, gericht op overleven, strijden tegen de westenwind, tegen een teveel aan water, het zware verkeer. De getekende bomen zag ik in Meijendel, op Texel, in Velsen, Woerden en in de Hortus. Soms teken ik uit mijn fantasie, soms ter plekke en ook gebruik ik eigen foto's als uitgangspunt voor de tekeningen.'

De bomen van de Hortus zijn voor Joke Elzinga een belangrijke bron van inspiratie. Ze zijn vanuit haar atelier in het Kunstcentrum Haagweg 4 te Leiden bijna te zien. Joke Elzinga maakt schilderijen en tekeningen in diverse technieken en gebruikt ook borduurtechnieken in haar werk, zowel op papier als op plastics. Ze kiest voor zacht materiaal zoals houtskool, krijt, potlood en een minimum aan kleur in bijvoorbeeld oliekrijt. Met andere beeldend kunstenaars als bijvoorbeeld Piet Franzen en het Kunstenaarsinitiatief Qua Draad, werkt zij mee aan installatie's en projecten.

De 'Boomtekeningen' die in Galerie de Brasserie worden getoond kunnen worden aangekocht.

Hortus BotanicusHo

Joke Elzinga: Boomtekeningen

1 november - 23 december 2004

Waar
Galerie De Brasserie in bezoekerscentrum de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 - Leiden

Wanneer

1 november - 23 december 2004

De Brasserie is gratis toegankelijk en geopend van maandag - zondag van 10-18 uur.

Aan de redactie:
Voor informatie over de expositie van het werk van Joke Elzinga kunt u contact opnemen met de Hortus botanicus Leiden: 071 - 5275144. Er is digitaal beeldmateriaal beschikbaar. Een bestand op hogere resolutie van de in het emailbericht opgenomen afbeeldingen kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl.

25 november 2004, Leiden
Stans van der Veen (071-5275144)

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

---- --