Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

zorgverzekeringswet

Diagnose behandel combinaties: nieuw financieringssysteem voor ziekenhuizen ongunstig voor verzekerden

Op 1 januari 2005 gaat de ziekenhuiszorg over op een nieuw financieringssysteem: de Diagnose Behandel Combinaties (DBC's). De invoering heeft gevolgen voor verzekerden. Minister Hoogervorst wil met dit systeem de marktwerking in de zorg bevorderen. De CG-Raad plaatst daar vraagtekens bij en heeft zijn kritiek op verschilende manieren laten horen.

Wat gaat er gebeuren?

Per 1 januari zal bij 10% van de zorg in ziekenhuizen de prijsvorming over de te leveren zorgproducten op basis van onderhandelingen tussen ziekenhuis en verzekeraar tot stand komen. Wat betekent dat in de praktijk?

Een heupoperatie is één van de ruim twintig Diagnose Behandel Combinaties(*). Stel u wilt/moet een heupoperatie laten uitvoeren. U moet deze operatie na 1 januari laten uitvoeren bij het ziekenhuis waarmee uw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Indien u een voorkeur heeft voor een ander ziekenhuis, kunt u daarvoor kiezen. Dan kan het echter zo zijn dat u niet alle gemaakte kosten van de ingreep vergoed krijgt. Verzekerden kunnen zo te maken krijgen met meer kosten. Mensen met een beperkt budget hebben op die manier minder keuzevrijheid.

Stel u wilt overstappen naar een verzekeraar die wel een contract met het ziekenhuis van uw voorkeur heeft afgesloten. Volgens minister Hoogervorst is dit vrij eenvoudig. Voor mensen met een chronische ziekte of beperking is dit echter niet zo makkelijk. Zij hebben dikwijls een noodzakelijk aanvullende verzekering, waarvoor risicoselectie geldt. In dat geval is overstappen naar een andere verzekeraar moeilijk of zelfs onmogelijk.

Informatie

Tot nu toe hebben zorgverzekeraars nagelaten hun verzekerden over de invoering van de DBC's te informeren. Wilt u informatie over de contracten die uw verzekeraar heeft afgesloten neemt u dan contact op met uw verzekeraar.
Meer informatie vindt u op www.ctg-zaio.nl, de website van het College Tarieven Gezondheidszorg, op www.dbczorg.nl en op www.minvws.nl.

(*) (Klik hier voor een uitgebreid artikel over de DBC's)

(Geplaatst: 25 november 2004)
---