Federale regering Belgie


Reactie Minister De Gucht na de presidentsverkiezingen in Oekraïne (2004-11-25)

Persdienst Buitenlandse Zaken

Minister De Gucht staat pal achter de kritische houding van de Europese Unie na de presidentsverkiezingen in Oekraïne die, onder andere door de waarnemers van de OVSE, als niet conform de geldende democratische normen beschouwd werden.

Brussel, 25/11/2004

Minister De Gucht staat pal achter de kritische houding van de Europese Unie na de presidentsverkiezingen in de Oekraïne die, onder andere door de waarnemers van de OVSE, als niet conform de geldende democratische normen beschouwd werden.

De Minister stelt in alle duidelijkheid dat de 25 lidstaten geen vervalste verkiezingsresultaten zullen aanvaarden. Deze resultaten moeten goed geëvalueerd worden om elke fraude uit te sluiten.

Het gaat er volgens de Minister niet om zich te mengen in de strijd tussen de 2 kandidaten, maar om zich ervan te verzekeren dat diegene die door het volk in Oekraïne verkozen werd ook de macht zal kunnen uitoefenen.

Minister De Gucht roept beide partijen op om het geschil vreedzaam en via overleg op te lossen. Elke oproep tot geweld of elke repressie zal zwaar veroordeeld worden door de internationale gemeenschap.

Het bezoek van Minister De Gucht aan Kiev, dat voorzien is op 21 december aanstaande, zal in functie van de evolutie ter plaatse geëvalueerd worden.