METAALUNIE


Eindhoven, 25 november 2004

ApplicatieCentrum Productietechnologie(ACP) van start

Eindhoven, 25 november 2004 - Directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken, drs. Chr. Buijink, heeft vanmiddag in Eindhoven het nationaal ApplicatieCentrum Productietechnologie (ACP) geopend. Bij het ACP kunnen ondernemers terecht met praktische vragen op het gebied van productietechnologie. Het ACP schakelt daartoe toepassingsgerichte kennis in.

Het ACP, dat zich met name richt op het industriële midden en kleinbedrijf, is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de maakindustrie. Het is een uniek gezamenlijk initiatief van ondernemingen (CMF-Group, Mecon, Philips CFT), brancheverenigingen (Vereniging FME-CWM, Koninklijke Metaalunie, NEVAT), het Mikrocentrum en TNO Industrie.

De ondersteuning van het ACP is één van de actiepunten die genoemd worden in de Industriebrief die vorige maand door staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken is uitgebracht. Het centrum krijgt een spilfunctie bij een betere benutting van kennis in het MKB en in het verlengde daarvan bij de versterking van de wisselwerking tussen het MKB en de kennisinstellingen. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken het centrum subsidie voor de komende 5 jaren toegekend om additionele activiteiten voor het ACP mogelijk te maken. In totaal heeft het ACP ruim 10 miljoen euro voor deze periode beschikbaar.

Het ApplicatieCentrum Productietechnologie richt zich specifiek op de versterking van het concurrentievermogen van het industriële MKB in Nederland. Dat gebeurt door het stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve productiemethoden en productietechnologie. Het centrum biedt ondersteuning bij de introductie van de geavanceerde productietechnieken en methoden.

Ondernemers moeten door economische en technologische ontwikkelingen voortdurend hun strategie aanpassen om op de markt te kunnen blijven meespelen. Dat heeft vaak niet alleen gevolgen voor de productiefaciliteiten maar ook voor de organisatie op zich. Het ACP helpt knelpunten op dit scheidsvlak van technologie en organisatie op te sporen en aan te pakken. Hiertoe worden verbindingen gemaakt tussen bedrijven onderling of kennisinstellingen.

Over de juiste keuzes op het gebied van technologie en organisatie adviseert en begeleidt het ACP ondernemers. Op basis van dit advies wordt het contact gelegd met de juiste kennisinstelling of bedrijf. Hierdoor weet de ondernemer zeker dat hij een goede oplossing krijgt. Aan het advies en de begeleiding van het ACP zijn voor de ondernemer geen kosten verbonden. Voor het inschakelen van kennisinstellingen of bedrijven kan het ACP een bijdrage geven. Deze bijdrage bedraagt 50% van de externe kosten, met een maximum van 4.000 euro per project.

Naast de individuele dienstverlening, verzorgt het ACP ook workshops en opleidingen. Bovendien belegt het centrum bijeenkomsten waarbij de uitwisseling van onderlinge kennis centraal staat.

Noot voor de redactie (