Provincie Overijssel

Met provinciale subsidie straks 70 jongeren weer naar school of werk

De provincie Overijssel stelt een subsidie van EUR 22.500,- beschikbaar voor een project in de gemeente Hengelo dat zich richt op vroegtijdige schoolverlaters. De regionale meld- en coördinatiefunctie (RCM) van de gemeente Hengelo heeft sinds augustus 2003 een trajectbureau. Bij dit trajectbureau melden scholen en instellingen de leerlingen aan (tot 23 jaar) die vroegtijdig stoppen met school. Deze jongeren worden geregistreerd en opgeroepen voor een gesprek. Daarna wordt gekeken of zij terug naar school kunnen zodat zij alsnog hun diploma kunnen halen. Als dit niet mogelijk is worden een arbeidsmarkttraject voorgesteld, eventueel in combinatie met een opleiding of hulpverlening.

Met de bijdrage van de provincie stelt de gemeente een medewerker aan die de jongeren helpt, maar ook de deskundigheid van de begeleiders bevordert. Hierdoor kunnen 70 jongeren, met problemen op verschillende terreinen (denk aan verslaving, problemen thuis, schulden) weer terug naar school of aan het werk. Doordat het trajectbureau aandacht voor deze problemen heeft, de juiste diagnose stelt en weet wat deze jongeren willen en kunnen en daarbij passende hulp zoekt, kunnen zij weer werken aan hun toekomst.

Gedeputeerde Abbenhues vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren een startkwalificatie halen zodat zij een duurzame plek op de arbeidsmarkt kunnen bemachtigen. Zij zet haar beleid in op het bestrijden van de jeugdwerkloosheid en het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten. De provincie is met verschillende RMC regio's in gesprek om hen te ondersteunen bij hun activiteiten.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel