CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 25 november 2004
CDA ontevreden over aanpak cultuurplan

De voorbereiding van het CULTUURPLAN, dat in de gemeenteraad van 25 november is besproken, is volgens de woordvoerder van het CDA Frans Jozef van der Heijden niet om over naar huis te schrijven.

De advisering daarover van de RKS heeft helaas afzwaaiers gekend, die voor veel commotie hebben gezorgd. De huidige manier van vierjaarlijkse plannen maken is naar zijn mening achterhaald omdat deze sterk het karakter heeft van een moment opname. Het plan dat vervolgens wordt opgesteld werkt als een ijzeren mal. Samen met het nationale plan vormt een soort gevangenis waarmee artistieke ontwikkeling niet is gebaat.

Hij is ook ongelukkig met het nationale cultuurplan, dat overigens in de Tweede Kamer `sleets` is genoemd. De kruising van het Rotterdamse en het nationale plan leverde alleen maar meer problemen op, die slecht uitpakken voor Rotterdam. Hij zei dan ook in het raadsdebat, dat met het rijk onderhandeld moet worden over een totaal bedrag voor de Rotterdamse kunst en daarmee basta.

Hij gaf aan, dat de nieuwe Rotterdamse Raad voor de Cultuur snel aan de slag moet omdat behoefte is aan nieuwe inspiratie en nieuwe impulsen, gebaseerd op weer eens een frisse kijk op hoe onze cultuur verder kan ontwikkelen met een eigen identiteit. Een kwestie van hoge prioriteit zelfs. Een er is behoefte aan een ander manier van beoordelen: scheiden van culturele kwaliteit en bedrijfsvoering, kwalitatieve beoordeling op basis van visitatie, nader uit te werken door de nieuwe Culturele Raad.

Over een paar acute problemen zei hij onder meer, dat het succesvolle wereldmuziek festival Dunya, dat toch failliet is onder verantwoordelijkheid van Rotterdam Festivals gebracht moet worden. De kleinschaliger aspecten van wereldmuziek en interculturele poëzie zouden eveneens veilig gesteld moeten worden, wat hem betreft bij het Wereldmuseum, dat er eer mee kan inleggen. Of de Centrumraad het Park minder geschikt voor Dunya vindt is jammer maar helaas niet voldoende om het daar weg te halen.