Socialistische Partij

Breed Europees protest tegen dienstenrichtlijn

25-11-2004 * Vandaag demonstreerden enkele duizenden vakbondsleden in Brussel tegen de Dienstenrichtlijn van Bolkestein. Degelaties uit heel Europa trokken in een bonte stoet langs de Europese Commissie en de Europese Raad die vandaag vergaderde over de richtlijn. SP Europarlementariër Kartika Liotard bood samen met een delegatie van Europese vakbonden een petitie aan aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken.

Om acht uur in de koude ochtend verzamelden zich duizenden vakbondsleden op het Vrijheidsplein in Brussel. Uit Nederland was een grote delegatie van diverse FNV én CNV bonden naar de demonstratie gekomen. Ook SP Europarlementariërs Erik Meijer en Kartika Liotard voegden zich bij de stoet. Liotard is voor de Commissie Milieu en Volksgezondheid van het Europees Parlement rapporteur over de dienstenrichtlijn. Zij schreef hierover een vernietigend commentaar vergezeld van ruim vijftig wijzigingsvoorstellen. Eerder deze week betoonde de voltallige commissie instemming met dat rapport. Ook de liberale en christendemocratische fracties staken daarbij hun twijfel over de Bolkestein-richtlijn niet onder stoelen of banken.

Kartika Liotard Loitard: "Met een dergelijk breed protest in het Parlement en vandaag weer eens ondersteund door een grote vakbondsdemonstratie heeft de Europese Commissie een serieus probleem. Steeds meer mensen en organisaties worden zich bewust van wát die dienstenrichtlijn voor hen gaat betekenen. Vanaf nu gaan we ook mensen in Nederland mobiliseren om zich te verzetten tegen dit ultraliberale testament van Bolkestein".

Op het Nederlands Sociaal Forum dat dit weekeinde in Amsterdam wordt gehouden zal de dienstenrichtlijn centraal staan in een workshop. Kijk voor meer informatie op www.sociaalforum.nl

Zie ook: Dossier Dienstenrichtlijn

* Actueel euronieuws