Gemeente Den Helder

25-11-2004 De toekomst van Julianadorp: nieuwe visie in voorbereiding

Hoe willen we dat Julianadorp er over ongeveer vijftien jaar uitziet? Waar doen de inwoners dan hun dagelijkse boodschappen? En waar halen de verblijfsrecreanten hun warme broodjes? Zijn er woningen bijgebouwd aan de noordkant van de Van Foreestweg of ten oosten van de Langevliet? En hoeveel zijn dat er dan en hoe is de bebouwingsdichtheid? Zijn de voetbalvelden van JVC nog op de huidige plek of staan hier dan huizen of is er soms een park aangelegd? En hoe staat het met de ontsluiting van Julianadorp? Nu is net begonnen met de aanleg van de Verlengde Zuiderhaaks, maar zijn er nog meer wensen als het gaat om ontsluitingswegen?

Al dit soort vragen komen aan de orde in de structuurvisie die momenteel wordt voorbereid. In deze structuurvisie beschrijft de gemeente de gewenste ruimtelijke invulling van Julianadorp op middellange en lange termijn. Zeg maar voor de komende twintig jaar ongeveer. De structuurvisie is een middel om grip te krijgen op de stedelijke ontwikkeling. Bij het maken van zon visie worden alle lopende programmas en projecten met elkaar en met de gewenste stedelijke ontwikkeling in verband gebracht. Uiteindelijk resulteren hieruit de hoofdlijnen van beleid, oftewel de onderwerpen die de rode lijn bepalen bij de toekomstige ontwikkeling.

Waarom nu?
Eigenlijk is de vorige structuurschets/visie nog niet zo heel oud. Deze werd in 1997 vastgesteld. Toch is deze versie aan vernieuwing toe, omdat voor de ontwikkeling van Julianadorp Oost in deze versie niet voldoende informatie beschikbaar was om een goed plan voor deze ontwikkeling op te stellen. Overigens wordt met Julianadorp Oost het gebied bedoeld ten oosten van de Langevliet, ten zuiden van de Schoolweg en ten noorden van Noorderhaven.

Wat wordt anders?
De huidige structuurschets gaat eigenlijk alleen over het huidige woongebied. Het landelijk gebied en de strook oostelijk van de duinen vallen er buiten. Julianadorp Oost bijvoorbeeld valt gedeeltelijk buiten deze bestaande schets. Daarnaast heeft een aantal ontwikkelingen de ideeën van toen ingehaald: de Verlengde Zuiderhaaks steekt veel dieper het land in dan destijds voorzien. De keuze om in Julianadorp twee volwaardige winkelcentra te plaatsen is ook een nieuw gegeven. Daarnaast heeft het duurzaam/ecologisch bouwen aan de zuidrand (Zwanenbalg) een andere invulling gekregen. Verder is de noordrand de afgelopen jaren verder het landelijk gebied ingeschoven dan in de bestaande schets was voorzien.
De nieuwe structuurvisie gaat over een groter gebied: de strook die ligt tussen de kust, het Noordhollands kanaal en het landelijk gebied. In deze visie moeten duidelijke lijnen worden uitgezet en strategische keuzes worden gemaakt voor onderwerpen zoals wonen, leefbaarheid, verkeer, groen, toerisme/recreatie, sportvoorzieningen, winkelcentra en bedrijvigheid.

Organisaties praten mee
Op dit moment praat de gemeente met allerlei verschillende organisaties over de nieuwe structuurschets. Zoals met onder andere de Belangenvereniging Julianadorp, de Ondernemersfederatie Julianadorp, het onderwijsveld, woningcorporaties, Winkeliersvereniging Loopuytpark, zorgcentra Buitenveld en Noorderhaven, welzijnsinstellingen en WLTO.
Dit praten met gebeurt in de vorm van workshops waarin de vertegenwoordigers van deze instellingen hun visie kunnen geven over wat volgens hen de beste toekomst voor Julianadorp is. Zo is in de eerste workshop gewerkt met een plattegrond van Julianadorp waarop men groepsgewijs kon aangeven waar men nieuwe bebouwing zou willen, waar een ondersteunend winkelcentrum tot zijn recht komt, op welke plek gekozen moet worden voor groen en waar nog recreatieve uitbreiding plaats mag vinden. Daarbij kwamen al heel wat onderlinge discussies los.

En uw visie?
Maar ook u kunt straks uw visie geven! Over ongeveer twee weken kunt u via deze website aangeven hoe u de toekomst van Julianadorp voor u ziet. U kunt dan net als tijdens de bovengenoemde workshop is gebeurd op een plattegrond de verschillende functies aanbrengen. De gemeente kan al uw reacties vervolgens uitdraaien en zien hoe de bewoners er zelf over denken.