Gemeente Den Helder

25-11-2004 Uitvoering achterstallig onderhoud basisscholen van start

In de herfstvakantie van dit jaar is begonnen met groot onderhoud aan openbare basisschool Vogelwei, protestants christelijke basisschool de Verrekijker, protestants christelijke basisschool Koningin Juliana, rooms katholieke basisschool de Vlieberg en de gymzaal Vogelzand. De werkzaamheden vinden plaats aan de buitenzijde van het schoolgebouw. Het gaat voornamelijk om het vervangen en onderhoud van daken, kozijnen, de buitengevel en het schoolplein. Wij verwachten dat alles in februari 2005 is opgeknapt.

Dit onderhoud komt voort uit de nota Dakplan onderwijs onder dak , die het college van burgemeester en wethouders in oktober 2002 heeft vastgesteld. Hierin staat onder andere waar en wanneer er nieuwbouw van scholen nodig is. In dit kader zijn er concrete plannen voor het realiseren van brede scholen aan de IJsselmeerstraat en de Marsdiepstraat.
Een ander onderdeel van de nota Dakplan is het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de gebouwen voor basisonderwijs, speciaal onderwijs en gymzalen. Hiervoor is een bedrag van 4,6 miljoen nodig. Het grootste deel hiervan is al beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.

Onderhoud
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de buitenzijde van de schoolgebouwen. Scholen krijgen van het Rijk zelf middelen voor het onderhoud aan de binnenzijde. Door goed overleg met de schoolbesturen, worden de werkzaamheden binnen en buiten gelijktijdig aangepakt.

Begin december 2004 starten we met een opknapbeurt van de Vrije school Merlijn. Hier wordt, naast onderhoud aan het gebouw, onder andere de entree vervangen en een lokaal geschikt gemaakt voor inwoning van vrije peuterspeelzaal De Kleine Prins. De werkzaamheden duren tot ongeveer maart 2005.

In een eerder stadium zijn in het kader van de nota Dakplan hekwerken geplaatst rond schoolpleinen van diverse scholen door de hele stad. Deze hekwerken zijn geplaatst op verzoek van de scholen. Het onderhoud aan de overige schoolgebouwen moet eind 2005 afgerond zijn. Hiervoor is de gemeente in gesprek met de diverse schoolbesturen.