SP Tilburg


Tilburg, 25 november 2004

Verbazing over 'huursubsidie' Vreeman

De SP fractie is verbaasd over de 'huursubsidie' die burgemeester Vreeman van de gemeente blijkt te ontvangen. De tegemoetkoming wordt toegekend omdat de burgemeester een tijd lang twee huizen moest financieren: in Zaanstad en in Tilburg. Dat lijkt de fractie een beetje veel van het goede. Zoveel mensen zitten in een dergelijke situatie, zónder dat ze daarvoor een soort subsidie krijgen. De SP stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

De zogenaamde pensionkosten aan de burgemeester worden uitgekeerd in dezelfde week dat bekend werd gemaakt dat de komende jaren een kwart miljoen huurwoningen enorm in prijs zullen stijgen en de huursubsidie ernstig onder vuur ligt. Steeds meer Tilburgers kunnen hun woonlasten niet of nauwelijks meer opbrengen. De 'Eerste Tilburger' zou in dat licht niet op zo'n manier bevoordeeld moeten worden.

De SP stelde vandaag de volgende vragen aan het college:


1. Is deze tegemoetkoming aan burgemeester Vreeman toegezegd op grond van een verzoek zijnerzijds of op initiatief van de rest van het College?


2. Gebeurt dit conform een bestaande landelijke of plaatselijke regeling (zoals we bijvoorbeeld kennen voor het woon-werkverkeer of voor verhuiskosten)?


3. Moeten wij uit het krantenbericht begrijpen dat Vreeman met terugwerkende kracht de pensionkosten voor zijn huidige appartement vergoed krijgt? Gaat het om de totale woonkosten, inclusief huur van het meubilair en/of servicekosten? Om welke bedrag(en) gaat het? Uit welk potje wordt dit betaald?


4. Op zichzelf komt het vaak voor dat mensen bij verhuizing tijdelijk twee huizen bezitten, de hypotheekverstrekkers hebben daar ook regelingen voor. Heeft de heer Vreeman te kennen gegeven dat, nu hij een nieuw huis wil kopen maar zijn oude huis nog niet verkocht heeft, dit voor hem niet op te brengen is, of is het een aardige geste van de gemeente om hem te sparen voor regelingen die gewone mensen ook moeten treffen ?


5. Hoe wordt het bedrag aan te vergoeden huur voor zijn nieuwe huis bepaald? Om welke bedrag(en) gaat het? Uit welk potje wordt dit betaald?


6. Zijn dit soort constructies in het verleden, voor burgemeesters of ambtenaren, eerder toegepast Zo ja, kunt u hier een totaalbedrag voor becijferen?


7. Ware het niet verstandiger geweest om, uit principiële overwegingen maar zeker ook vanwege het feit dat in deze tijd huren en huursubsidie zo onder vuur liggen, een burgervader niet op deze uitzonderlijke wijze te bevoordelen, in vergelijking met andere inwoners (met mindere inkomens) in onze stad?


8. Zouden wij als gemeente niet beter kunnen besluiten om dit niet meer te doen, zelfs al zou het geoorloofd, een gewoonte of een regel zijn?


9. Ook als SP waarderen wij het natuurlijk dat de heer en mevrouw Vreeman zeer snel naar Tilburg verhuisd zijn, hetgeen overigens normaal is en ook door de raad gewenst werd , maar die waardering kan toch ook anders geuit worden?

Meer informatie:
Paul Huijgen, 013-5802320

www.tilburg.sp.nl


---- --