NISB

Dansactie geslaagd, maar wereldrecord niet gehaald

ARNHEM - Tijdens de actie 'Heel Nederland danst' hebben 143.500 mensen in Nederland gelijktijdig de FLASH!-move gedanst. Dat blijkt na telling van de ontvangen getuigenverklaringen. Helaas te weinig voor een vermelding in het vermaarde Guinness Book of Records. Het record staat op naam van Canada, waar bijna 200.000 mensen tegelijkertijd hebben gedanst. Desondanks is de actie volgens initiatiefnemer NISB zeer geslaagd.

'Het is een gouden formule gebleken om mensen met plezier en enthousiasme in beweging te brengen', aldus André van Schaveren, directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Tot in alle uithoeken van het land op bijna 750 locaties deden jong en oud 18 november om 11.15 uur dezelfde dans op het nummer Reset your Brain van Soulvation. NISB weet dat er in het land door verschillende organisaties en groepen ongeregistreerd is meegedanst, maar deze 'wilde dansers' zijn niet in de officiële telling meegenomen. De actie was een initiatief ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de organisatie. Het overweldigende succes en de vele verzoeken om opnieuw een recordpoging te organiseren, inspireert NISB om alvast over een vervolg na te denken.

Nationale Brainstorm Bewegen
Na afloop van het dansmoment in de Tweede Kamer bogen zestig deskundigen uit de politiek, overheid, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich over kansrijke ideeën voor het Nationaal Actieplan Bewegen. Ideeën die het ministerie van VWS ter overweging meekreeg waren onder meer: maak gekwalificeerde leerkrachten in het bewegingsonderwijs verplicht en zorg voor een breed naschools sportaanbod in de directe omgeving van scholen. Bedrijven zouden een persoonlijk fitplan voor werknemers kunnen opstellen en zorgverzekeraars zouden een verzekerde die voldoende beweegt een goedkopere verzekeringspremie moeten bieden. Het ministerie van VWS presenteert het Nationaal Actieplan Bewegen in het voorjaar van 2005 aan de Tweede Kamer.

Nieuwe acties
Scholen, instellingen of bedrijven die de smaak te pakken hebben en méér willen doen met bewegen, kunnen aanhaken bij de campagne FLASH!, een driejarige beweegcampagne die NISB uitvoert in opdracht van het ministerie van VWS. Zo zijn er voor scholen in december Sinterklaasacties, is er voor gezinnen begin januari het Family Fit Festival en kunnen bedrijven een beweegexpositie huren. Meer informatie: www.flash123.nl


---


----Noot voor de redactie,