Gemeente Utrecht

Staalprijs voor Prins Clausbrug, Leidsche Rijn Utrecht

De Prins Clausbrug in Leidsche Rijn Utrecht heeft de Belgische Staalbouwprijs gewonnen in de categorie internationale projecten. De Utrechtse brug naar een ontwerp van UN Studio (Ben van Berkel) in combinatie met DHV en Halcrow versloeg hiermee de andere twee genomineerde projecten, de Swiss-Re toren van Foster & Partners in London en de tijdelijke ondersteuningen voor het Viaduct de Millau in Creissels van Greisch Ingénerie.

De Vlaamse Bouwmeester Bob van Reeth, voorzitter van de jury, roemde het ontwerp: ´Het type tuibrug is afgestemd op de aard van de omgeving en het programma. De enkele pyloon houdt het landschap vrij, scheidt de rijbanen en geeft uiting aan de nieuwe ontwikkeling van de voorstad´.

De Prins Clausbrug biedt de automobilisten op de A2 en A12 een constant veranderende aanblik op de 92 meter hoge pyloon. De pyloon staat op de westelijke oever en maakt een vrije overspanning van 150 meter mogelijk. In de geleding van het slanke brugdek zijn de hellingshoeken van de langzaam- en snelverkeerstroken losgekoppeld. De begaanbaarheid te voet en per fiets wordt hiermee vergemakkelijkt. De pyloon steekt door het brugdek en verdeelt deze in twee stroken die op hun beurt zijn verdeeld in routes voor langzaam verkeer, autoverkeer en een busbaan.

De Prins Claus Brug legt de verbinding tussen het 'oude en het nieuwe Utrecht'. De brug verbindt namelijk de wijk Kanaleneiland met de hoogwaardige kantoren- en bedrijvenlocatie Papendorp in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn. Voor Kanaleneiland vormt de brug een impuls voor herstructurering en verbetering van het woonklimaat in de wijk. Met de realisatie van de Prins Clausbrug komt Kanaleneiland midden in de stad te liggen en wordt Papendorp voorzien van een directe verbinding met de bestaande stad. Met 340.000 vierkante meter kantoorruimte, 25 hectare bedrijventerrein, een hotel, winkels, sportvoorzieningen en hoogwaardig openbaar vervoer vormt Papendorp een goed ontsloten toplocatie voor bedrijven.

Betrokkenen:

* Opdrachtgever: Gemeente Utrecht - Projectbureau Leidsche Rijn.
* Architect: UN Studio - Ben van Berkel, Amsterdam.
* Detailontwerp: Holland Railconsult, Utrecht, i.s.m. Wüst Rellstab Schmidt, Schaffhausen (SUI).
* Staalbouwer: Victor Buyck Steelconstruction, Eeklo (B).
* Algemene aannemer: CFE Beton- en waterbouw, Dordrecht & Victor Buyck Steelconstruction, Eeklo (B) ).
* Ontwerptoetsing: DHV Ruimte en Mobiliteit BV, Amersfoort i.s.m. Halcrow, London (UK). Noot voor de media:
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Dick de Jong, Projectbureau Leidsche Rijn, 06-517 030 76 Foto´s van de Prins Clausbrug zijn kosteloos te gebruiken onder vermelding van: Gerry Hurkmans, Amsterdam. Ze kunnen worden gedownload vanaf internetadres:

http://beeldbank.leidscherijn.nl (zonder www!). De foto´s staan onder wijkimpressies/papendorp.